Passion for details

"Zâmbetul este o urare de bun venit universala"

- Max Eastman –

Implantologie

In sensul medicinei dentare, protetica dentara trateaza metodele de restaurare morfo-functionala si estetica a aparatului dento-maxilar cu ajutorul unor proteze biocompatibile. Tipul structurilor restaurate determina delimitarea a doua sub-domenii distincte: protetica dentara si protetica maxilo-faciala; prima abordeaza restaurarea arcadelor dento-alveolare, iar cea de-a doua protezarea altor structuri maxilo-faciale. La randul sau, protetica dentara este divizata didactic si metodologic, in trei domenii: protetica dentara fixa, protezarea mobilizabila a edentatiilor partiale si protezarea mobilizabila a edentatiilor totale.

Lucrarile dentare ca parte componenta a proteticii dentare sunt utilizate cu scopul de a inlocui unul sau mai multi dinti care lipsesc, astfel incat putem vorbii despre: coroane dentare, punti dentare, fatete dentare, proteze dentare partiale sau totale - fixe sau mobile si la incrustatiile dentare.

Implantologie
Coroanele dentare trebuie sa inlocuiasca cat mai adecvat dintele pe care il invelesc. Pentru aceasta, coroana trebuie sa preia functiile dintelui :
a. Estetica - sa se integreze ca forma, marime si culoare cu dintii vecini.
b. Functia masticatorie - coroana trebuie astfel modelata incat masticatia sa se realizeze confortabil. Deoarece coroanele sunt lucrari dentare mici, toate fortele masticatorii se vor transmite de-a lungul radacinii dintelui pe care sunt fixate, asigurand astfel un confort optim.
c. Functia fonetica - trebuie refacuta mai ales daca se realizeaza coroane pe incisivii superiori. Datorita volumului mic, reobisnuirea cu vorbitul se face mai repede dupa cimentarea coroanelor dentare decat in cazul lucrarilor mai intinse (punti dentare, proteze mobilizabile).
d. Rezistenta - sa pastreze sau sa creasca rezistenta dintelui pe care il acopera.
 
 

Există mai multe feluri de coroane dentare, pentru că stomatologia are o lungă istorie protetică, eforturile de a îmbunătăți rezistența și estetica lucrărilor protetice fiind o preocupare constantă atât a medicilor dentiști, cât și a tehnicienilor dentari și a furnizorilor de tehnologie:

Coroane dentare din metal: cele mai vechi și mai inestetice!

Coroane dentare metalo-ceramice sunt din porțelan ( ceramică) fuzionată pe crom – cobalt: cele mai răspândite în lume!

Coroane dentare din rășină acrilică sau din compozit: cele  mai ieftine!

Coroane dentare pe suport de zirconiu: primele coroane realizate în sistem computerizat CAD-CAM , una din cele mai bune opțiuni (estetică și durabilitate)

Coroane dentare din ceramică cu infrastructura din aliaj de aur: cele mai durabile!

Coroane dentare din ceramică cu schelet din titan: pentru implanturi!

Coroane dentare PMMA: provizorii pentru smile-design, realizate computerizat!

Coroane dentare ceramice pe suport E-MAX: cea mai bună combinație de estetică și rezistență realizate prin tehnologia computerizată CAD-CAM sau prin tehnologie de compresie E-max Press!

Alegerea coroanei dentare se face la recomadarea medicului stomatolog, în funcție de necesitățile și prioritățile tale.
Odată ce ați convenit asupra unui plan de tratament adecvat, probabil că veți dori să știți ce tipuri de coroane sunt disponibile. Costul, estetica și procedurile diferă de la un tip de coroană la altul_vezi sectiunea SERVICII_Tarife
 

Tipurile de coroane dentare DISPONIBILE LA DENTAL VOCATION STUDIO

1.Coroane dentare metalo-ceramice - sunt din porțelan (ceramică) fuzionată pe Crom – Cobalt sau Nichel-Crom, mai sunt cunoscute și sub denumirea de PFM (porțelanul fuzionat cu metal).La interior este prezent un „schelet” din metal, denumit si „capa metalica”, asemanator unei coroane mici din metal invelita la exterior de ceramica. Acest schelet are rol in rezistenta coroanei, in timp ce stratul exterior este atribuit zonei estetice. Metalul din coroanele metalo ceramice este un aliaj dentar neferos, cel mai frecvent folosit fiind aliajul de Nichel-Crom.

Foarte popular este de asemenea Crom-Cobalt, mai ales pentru pacientii alergici la Nichel. Pentru ca se pune pret pe calitatea oferita, la realizarea coroanelor metalo-ceramice se folosesc 2 tipuri de portelan dentar ceramica feldspatica (se poate modifica culoarea si se pot crea efecte speciale prin aplicarea unor pigmenti in interiorul ceramicii) si ceramica presata (a carei culoare este foarte apropiata a dintilor naturali si astfel efectele speciale, petele opace sau coloratiile se aplica pe exteriorul suprafetei ceramice).

Coroana metalo ceramica este una dintre cele mai accesate solutii de catre pacientii care au unul sau mai multi dinti lipsa si care isi doresc un tratament cu un buget mai redus pentru ca acest tip de coroana ofera si ea beneficii importante: gama larga de culori, ceea ce da posibilitatea realizarii dintelui in lumini si umbre si totodata ofera aspect translucid destul de apropiat de cea a smaltului dentar natural. Sunt indicate atat pentru acoperirea dintilor, cat si pe implanturi dentare.

 

2. Coroane dentare pe suport de zirconiu - coroane realizate în sistem computerizat CAD-CAM, una din cele mai bune opțiuni, raportul dintre rezultatul obtinut si calitatea produsului este fantastic.

 

MASELE CERAMICE sunt singurele materiale existente la ora actuală care pot să mimeze până la perfecțiune aspectul natural al dinților, fiind simultan și cele mai biocompatibile materiale dentare.

| Inovație și acuratețe | Tratamente de succes puternic susținute de tehnologie.
| Tehnologie și materiale premium pentru confort și estetică maximă.

| Arată exact ca un dinte obișnuit, dar este practic indestructibil.
| Pacienții vor adora aspectul și senzația „fără metal” ale acestor coroane.
| Coroanele din zirconiu combină durabilitatea metalului cu atractivitatea vizuală a porțelanului.

Din multitudinea de materiale care se utilizează astăzi, dacă ne uităm la indicațiile acestora putem alege unul din cele mai bune materiale care pot însuma toate aceste indicații, realizând lucrări de o estetică deosebită și totodată rezistente în timp respectând principiile restaurarilor microinvazive este CERAMICA îmbogățită cu oxizi de zirconiu realizată la CAD/CAM. Acestea sunt obtinute printr-un procedeu de frezare computerizata a unui bloc din zirconiu prin tehnologia CAD/CAM. Tehnologia digitală de ultimă generație ne permite să obținem coroane dentare și alte lucrări de protetică, fără amprentarea clasică neconfortabilă, astfel intră în joc sistemul CAD/CAM: scannerul creează un model 3D al viitorului dinte pe baza măsurătorilor și transferă informațiile către freza dentară. Aparatele computerizate 3D creează o copie perfectă a dintelui.

Coroane dentare pe suport de zirconiu sunt cele care permit luminii să treacă ca în cazul unui dinte normal, dând un aspect natural, spre deosebire de alte miezuri metalice care blochează lumina. Când privim coroana de zirconiu, din punct de vedere estetic, este clară și foarte asemănătoare cu un dinte natural și reflectă lumina în același mod. Acest lucru poate fi important dacă noile tale coroane sunt în partea din față a gurii și este deosebit de relevant în cazurile în care coroana va fi văzută lângă dinții naturali.

Acolo unde spațiul ocluzal este limitat, aceste restaurări sunt ideale pentru „pacienții cu bruxism” care au distrus alte coroane.

Avantaje:
1.Extraordinar de dur
2.Poate rezista la uzura
3.Suficient de translucid pentru a fi asemanator cu dintii naturali
4.Mai putina pregatire a dintilor
5.Fara siguranta metalica
6.Marime, forma si culoare modificabile
7.Biocompatibil

Coroanele dentare din Zirconiu sunt realizate din porțelan și zirconiu, un mineral robust. Zirconiu are o reputație faimoasă ca material care poate simula duritatea diamantelor. Coroanele dentare din zirconiu constau dintr-un miez de zirconiu alb și un exterior din porțelan. Porțelanul face ca dintele nou fals să apară la fel ca dinții naturali, în timp ce interiorul metalic protejează coroana de deteriorarea impactului. Spre deosebire de coroanele metalice tipice, coroanele dentare din zirconiu nu prezintă niciodată o linie metalică închisă, chiar dacă gingiile se retrag pe măsură ce îmbătrânești. Metalul este, de asemenea, alb, deci nu există nicio diferență distinsă. Sunt indicate atat pentru acoperirea dintilor, cat si pe implanturi dentare.

Zirconiu are o vasta aplicabilitate atat în estetică, cât și în implantologia dentară, proprietațile sale recomandându-l pentru foarte multe tipuri de lucrări.

Indicațiile acestora în funcție de zona tratată și de estetică cuprind lucrări precum:
coroane integral ceramice (în zona anterioară cât și posterioara)
coroane pe implanturi
punți și fațete dentare
punți colate
coroane parțiale
✅inlay-uri si  onlay-uri
încrustații ceramice
bonturi hibride

3. Coroane dentare integral ceramice (E-MAX) - cea mai bună combinație de estetică și rezistență realizate prin tehnologia computerizată CAD-CAM si tehnolgie de compresie. Coroane realizate exclusiv din ceramica de inalta calitate. Este imposibil sa le identifici pentru ca se confunda cu dintii naturali, datorita culorii si transparentei.

 

Coroana dentară E-max este realizată integral din ceramică presată, unul dintre cele mai bune materiale folosite în prezent. Coroana dentară E-max reprezintă cea mai bună alegere din punct de vedere estetic. Nu poate fi diferențiată de dinții naturali, datorită culorii și a transparenței; în plus, acest tip de coroană este și foarte subțire, lucru care asigură din nou un aspect net superior. Datorită materialului ceramic translucid, coroanele E-max asigură naturalețea zâmbetului și sunt recomandate în special pentru restaurarea dinților frontali si nu sunt potriviți pentru realizarea de punți de porțelan prea lungi sau punți de porțelan pentru molari.

Inainte de apariția E-max și Zirconiu, coroana dentară metalo-ceramică (PFM) era un material dentar popular în industria protezelor dentare. Proprietățile mecanice excelente fac ca PFM să fie favorizat și utilizat pe scară largă pentru o lungă perioadă de timp. Cu toate acestea, zona dintelui anterior devine un obstacol în calea acestui material, deoarece metalul observat în restaurările PFM după o perioadă de utilizare face ca zona dintelui anterior să-și piardă treptat atractivitatea estetică. Pentru a imbunătati estetica, cercetatorii stomatologici au cautat inlocuitori nemetalici. In cele din urma, E-max și Zirconiu si-au aratat rolul dominant ca proprietăți nemetalice în industria dentară.

Avantajele dintilor Emax

- Ca dintii naturali: transparenta optica este ca dentina, ceea ce face ca dintii Emax sa fie similari cu dintii naturali in culoare
- Durata de viata a coroanei Emax este mare, care poate fi mentinuta toata viata daca pacientul are grija si temeinic de ea
- Siguranta ridicata, fara iritatii, fara respiratie urat mirositoare
- Coroana Emax este mai putin sensibila: dintii de portelan Emax au o suprafata neteda pentru a ajuta la reducerea sensibilitatii, la prevenirea placii si la pastrarea culorii dintilor naturali
- Emax este foarte aproape de maxilar: Tehnologia moderna ajuta la crearea dintilor de portelan Emax care se potrivesc strans pe linia gingiei, fara goluri, nu provoaca respiratie urat mirositoare, alimente cu plumb
- Cu aceste avantaje, dintii de portelan Emax sunt alegerea ideala pentru cazurile in care este necesara depasirea defectelor de pe dintii vechi, precum dinti rari, dinti dezordonati, dinti ciobiti, dinti cariati.

MASELE CERAMICE sunt singurele materiale existente la ora actuală care pot să mimeze până la perfecțiune aspectul natural al dinților, fiind simultan și cele mai biocompatibile materiale dentare. Pentru că sunt realizate fără să aibă subort metalic, nu va exista o linie gri, inestetică, în jurul gingiei.

Coroanele dentare Emax sunt produsele ceramice realizate dintr-un material de calitate superioară, de ultimă generatie, cunoscut sub numele de ceramică de disilicat de litiu. Emax este un material porțelan de înaltă calitate utilizat pentru dinții fabricat de Ivoclar Vivadent (Germania)Numele Emax înseamnă Esthetic Maximum, ceea ce înseamnă cel mai estetic. Avantajul acestui material este că este extrem de dur, de lungă durată și opac. Coroanele dentare E.Max au un aspect alb translucid foarte asemanator cu dintii adevarati. Aceste coroane sunt cunoscute pentru rezistența și aspectul lor atractiv. Dacă sunteți în căutarea unor coroane dentare pentru refacerea zâmbetului, atunci coroanele E-Max merită luate în considerare.

 E-Max este un brand de renume mondial când vine vorba de coroane dentare. Poți fi sigur că ai dinți în formă și colorați natural, care nu se vor distinge de dinții tăi normali. Este foarte puțin probabil ca coroanele E-Max să se fractureze sau să se crape. Până în prezent, Emax și Zirconiu sunt ambele materiale cu durabilitate ridicată, cu o estetică superioară în comparație cu alte materiale dentare. Cu toate acestea, este întotdeauna necesar să alegeți și să folosiți materialele în situațiile potrivite și în scopurile exacte pentru a profita la maximum de proprietățile superioare ale materialelor. Prin urmare, înțelegerea avantajelor și dezavantajelor fiecărui material va facilita crearea coroanelor perfecte.

Tipuri de coroane E-max - există două tehnologii diferite pentru fabricarea coroanei Emax:

1. Coroana Emax Zirconia

Cheia pentru realizarea coroanei Emax Zirconia este tehnologia Cad/Cam. Cadrul interior este din zirconiu tăiat de mașina de frezat. La exterior sunt straturi de portelan Emax, care ajuta coroana Emax Zirconia sa aiba o estetica naturala si duritate foarte mare.

2. Emax Press

A doua tehnologie de producere a dintilor de portelan Emax este tehnologia de compresie (Press). Dinții de porțelan sunt modelați cu ceară, apoi turnați cu lingouri de porțelan cu disilicat de litiu într-un cuptor specializat. Această tehnologie oferă o precizie ridicată și realizează cea mai bună potrivire disponibilă astăzi, reducând la minimum contracția materialului și este principala tehnologie pentru producerea furnirurilor din porțelan IPS Emax. Atât tehnologiile CAD/CAM, cât și cele de presă creează cadre de precizie egală. În timp ce cadrul Emax Zirconia este mai stabil, cadrul Emax Press are o formă mai naturală. În funcție de înlocuirea dinților sunt incisivi sau molari, medicul stomatolog vă va sfătui cu privire la tipul cel mai potrivit.

E-max are aplicabilitate în special în estetică dentara, proprietațile sale recomandându-l pentru mai multe tipuri de lucrări.

coroane integral ceramice E-max pentru dintii frontali
fațete dentare Emax  foarte subtiri  (0,3-0,5 mm)
✅coroana Emax Inlay-Onlay (permite crearea de detalii microscopice cu cea mai mare acuratețe)

4. Coroane dentare provizorii PMMA pentru smile-design, realizate computerizat sau Coroane dentare provizorii din rasina acrilica sau din compozit.

Coroana provizorie este o capsula mica care are forma unui dinte și este fixată pe dinte sau implant pentru perioada de aSteptare, Inainte de realizarea coroanelor finale. Deși au un scop provizoriu, funcționalitatea lor este foarte importanta.

In concluzie, coroanele provizorii nu sunt făcute să dureze, unul dintre rolurile sale este să pregătească gingia pentru coroana definitivă. Din acest motiv, medicii stomatologi nu pot oferi nicio garanție, chiar dacă pacienții decid să le poarte mai mult în loc de perioada recomandata.

De ce se folosesc lucrările dentare provizorii?

  • Pentru ca pacientul să nu rămână fără dinți sau cu dinții șlefuiți între ședințe și până la realizarea coroanelor în laboratorul de tehnică dentară
  • Pentru conformarea gingiilor
  • Până la finalizarea tratamentelor intermediare ca tratamente de canal, integrarea implanturilor etc.
  • În cazul unor dinți cu prognostic negativ pe termen lung
  • Prefigurare estetică și funcțională- ca pacientul să se obișnuiască cu noua ocluzie (“mușcătură”), cu forma și volumul noilor dinți. Iar la lucrarea definitivă să poată fi aduse îmbunătățiri
  • Coroanele provizorii sunt uneori absolut necesare pentru ca rezultatele finale să fie cât mai predictibile și la standarde cât mai înalte atât din punct de vedere estetic cât și funcționale.

Nu uitați! Fiecare caz este unic, nu există două guri la fel. Nu acceptați sfaturi binevoitoare. Discutați problemele pe care le aveți cu medicul stomatolog care este capabil să vă ajute în mod eficient.

Care este cel mai bun material pentru coroana dentara?

Cel mai bun material pentru coroana dentară depinde de diverși factori, inclusiv locația dintelui, cât de mult dinte este vizibil, poziția gingiilor, culoarea dinților din jur, cantitatea de forță de mușcătură susținută de dinte și dorințele dumneavoastră. Coroanele dentare pe suport de zirconiu sau coroane dentare integral ceramice (E-MAX) sunt în general preferate pentru dinții din față, deoarece seamănă cu smalțul natural, ceea ce le face să nu se distingă de ceilalți dinți. Cu toate acestea, coroanele dentare metalo-ceramice sunt si ele adesea recomandate pentru dinții anteriori, deoarece rămân ferite de vedere, tratamentul este cu un buget mai redus si in acelasi timp au un aspect fizionomic placut.

Eficienta tratametului in special protetic si implantologic, depinde in cea mai mare parte de gradul de precizie al amprentei dentare.  In cadrul cabinetului Dental Vocation Studio amprentarea este exclusiv digitala prin intermediul scanner-lui 3D, in acest context amprentele digitale ofera:

  • Restaurari perfecte
  • Precizie maxima
  • Niciun disconfort
  • Lipsa unui material care sa provoace reflux
  • Inregistrarea imediata a impresiilor dentare si a culorii dintilor
  • Rezultat rapid si eficient
  • Verificarea si controlul imediat al slefuirii
  • Tratemant de calitatae
  • Fara riscuri, fara erori
  • Experienta placuta pentru pacient
 

Tratamente de succes puternic sustinute de tehnologie si materiale premium pentru confort si estetica maxima.

Avantajele coroanelor dentare

Refacerea dintelui din punct de vedere estetic si functional. Este cel mai important avantaj al coroanelor dentare. Dupa cimentarea definitiva a coroanelor, dintele va putea participa la procesul masticator la fel ca inainte de distructie. Rezultatul estetic va depinde de materialul din care se va confectiona coroana.
Este nevoie de putine sedinte pentru a fi confectionate. Sunt lucrarile protetice care au nevoie de cel mai putin timp pentru a fi realizate. In functie de tipul de coroana ales, durata executiei poate varia intre 2 si 4 sedinte.
Obisnuirea cu coroanele dentare se realizeaza extrem de rapid. Deoarece sunt lucrari dentare mici, obisnuirea cu coroanele dentare se face de obicei in cateva zile.

Dezavantajele coroanelor dentare

Necesita slefuirea dintelui

Daca se confectioneaza pe dinti naturali, este nevoie de slefuirea acestora in vederea adaptarii coroanelor. Aceasta operatiune duce la pierderea unei mari cantitati de tesut dentar sanatos si, uneori, chiar la devitalizarea dintilor.

Uneori, nu este nevoie sa slefuim din dintele propriu zis. In cazul pivotilor dentari sau al implanturilor dentare coroanele se confectioneaza peste aceste dispozitive.

Costul mai ridicat

Coroanele dentare (in special cele ceramice) au un cost mult mai ridicat comparativ cu o obturatie (sau cum se numeste popular, "plomba"). Acest aspect face ca multi pacienti sa opteze, in mod eronat, pentru o obturatie chiar daca medicul stomatolog indica efectuarea unei coroane dentare.

Diferenta de pret dintre coroane si obturatii se datoreaza mai multor factori :

  • - coroana dentara este o lucrare mult mai laborioasa comparativ cu obturatia ("plomba")
  • - etapele clinice sunt mai numeroase
  • - confectionarea acesteia necesita participarea mai multor persoane: medic stomatolog si tehnician dentar

Puntile dentare

Sunt lucrari protetice care se folosesc de mult timp in stomatologie. Odata cu progresul stiintei, s-au propus noi solutii de restaurare. Cu toate acestea, puntile sunt folosite pe scara larga si in ziua de azi.
punte-dentara
S-au imbunatatit considerabil atat tehnicile folosite la conceperea si confectionarea lor, cat si calitatea materialelor din care sunt realizate. Ele trebuie sprijinite de coroane, situatie ce implica slefuirea danturii vecine si prezinta avantajul ca pot fi confectionate fie din materiale metalo-ceramice, fie integral din ceramica sau zirconiu.

Alcatuire

Puntile dentare sunt alcatuite din 2 parti. Fiecare din ele are un alt rol in alcatuirea si functionarea acestei lucrari protetice.

Elementele de agregare

Sunt piesele care asigura sprijinul puntii dentare. Daca ne gandim la puntea dentara ca la un pod care face legatura intre 2 structuri, atunci elementele de agregare ( impreuna cu dintii pe care sunt fixate ) sunt stalpii acestui pod.

Elementele de agregare sunt practic coroane dentare care sunt atasate puntii. Acestea vor fi cimentate pe dintii special preparati, asigurand sustinerea corpului de punte. Dintii care asigura sprijinul puntii prin intermediul elementelor de agregare se numesc dintii stalpi ai puntii.

dintii-stalpi

Elementele de agregare si corpul de punte sunt de obicei turnate dintr-o singura bucata. In acest fel se asigura rezistenta structurii protetice. Exista situatii speciale cand dintii stalpi nu pot fi preparati paralel intre ei. In asemenea circumstante, este posibil ca, corpul de punte sa se fixeze de elementele de agregare prin sisteme speciale (gen culise). Asemenea lucrari sunt insa mai rare.

Corpul de punte

Este partea puntii dentare care asigura inlocuirea dintilor lipsa. Din acest motiv se numeste, popular, "dinte sau dinti falsi".
O punte poate avea mai multe corpuri in functie de numarul breselor pe care le restaureaza.
De asemenea, intinderea unui singur corp de punte este variabila : de la 1 element pana la 3 sau 4 elemente in functie de intinderea bresei.

corp-de-punte

A nu se confunda numarul de elemente al corpului de punte cu numarul total de elemente al puntii dentare. Acesta din urma include atat dintii din corpul de punte cat si elementele de agregare.

Din motive de biomecanica, se prefera ca lungimea unui corp de punte sa nu depaseasca 4 elemente. Altfel se risca fracturarea acestuia sau cresterea exagerata a fortelor care se transmit dintilor stalpi.

Pozitia corpului de punte

Raportat la pozitia corpului de punte fata de elementele de agregare ( si, implicit, fata de dintii stalpi ), exista 2 situatii clinice. Corp de punte intercalat. Corpul de punte este situat intre elementele de agregare. Este cea mai intalnita situatie si, raportat la presiunile ce se transmit dintilor stalpi, cea mai favorabila.

corp-de-punte

Corp de punte in extensie. Corpul de punte este situat in afara elementelor de agregare inlocuind dinti situati fie spre anterior ( extensie meziala ) fie spre posterior (extensie distala).

corp-de-punte
Fatetele dentare.

Datorita rezultatelor spectaculoase pe care le aduc într-un timp extrem de scurt, fatetele dentare au devenit unele dintre cele mai populare proceduri de cosmetică dentara.

corp-de-punte

Fatetele dentare reprezinta pelicule subtiri de portelan folosite pentru a recrea aspectul natural al dintilor, fiind o solutie de succes in situatii in care dintele original prezinta mici imperfectiuni de forma sau culoare, dar si in cazul in care exista dinti fracturati, goluri intre dinti sau daca pozitia incorecta a dintelui provoaca probleme legate de muscatura.

Probabil ca principalul avantaj pe care il iau in considerare cei care opteaza pentru fatetele dentare este acela ca estetica dintelui este imbunatatita rapid cu ajutorul lor. Fatetele dentare se realizeaza in foarte putine etape, astfel ca intr-un timp record pot fi eliminate eventuale inconveniente, cum ar fi modificari de culoare, de forma, dinti fracturati sau cu obturatii vechi, care s-au colorat in timp.

Daca fatetele dentare sunt folosite ca alternativa a albirii dentare, avantajul lor este acela ca nu se coloreaza, cum se intampla in cazul dintilor naturali si obturatiilor, nemaifiind necesara repetarea procedurii de albire. In plus, spre deosebire de coroanele artificiale, fatetele au o grosime mai mica, protejand astfel gingia, si necesita o slefuire superficiala, fara scoaterea nervului, asa cum se intampla in cazul coroanelor dentare.

Un alt motiv important pentru care sunt alese fatetele este acela ca spre deosebire de dintii naturali ele rezista la pete cauzate de cafea, ceai si fum de tigara, fiind realizate din materiale de ultima generatie. Din fericire, pentru ca sunt sculptate in mod individual si personalizat pentru fiecare pacient, este aproape imposibil ca cineva sa observe diferenta dintre fateta si dintii naturali.

De retinut pentru ca este foarte bine de stiut faptul ca cel mai evident dezavantaj al fatetelor dentare este acela ca slefuirea dintelui pentru aplicarea fatetei este o procedura ireversibila, iar dintele va trebui sa fie acoperit toata viata cu fatete sau coroane, a caror culoare nu mai poate fi schimbata dupa cimentare.
Se recurge la acest tip de tratament in general de catre persoanele pentru care estetica joaca un rol esential.

corp-de-punte

Protezele dentare

Sunt recomandate pacientilor care au pierdut ma multi dinti si pot fi complete ori partiale, fixe ori mobile.

Lipsa unuia sau a mai multor dinti va lasa un loc gol pe arcada si poate afecta aspectul fizionomic al fetei, tulburari fonetice si masticatorii; aceste neajunsuri pot determina boli parodontale, articulare si digestive.

In cazul in care dintele nu va fi salvat si va fi extras, spatiul lipsa poate fi completat fie printr-o proteza dentara, punte dentara (realizata in mod traditional sau prin intermediul tehnologiei computerizate CAD-CAM), fie cu ajutorul unui implant dentar. Daca numarul de dinti lipsa este mare, se va confectiona o proteza dentara moderna.

Protezele dentare moderne sunt lucrari protetice mobile pentru suplinirea dintilor lipsa. Chiar daca nu vor da aceeasi senzatie ca dintii naturali, si vor necesita o perioada de adaptare, dezvoltarile tehnologice le-au adus la un nivel crescut al confortului la purtare si, mai ales, al esteticii.
Tipuri principale de proteze dentare

Proteze totale – se utilizeaza atunci cand trebuie inlocuiti toti dintii naturali. Dintii de sus vor fi inlocuiti de protezele dentare superioare iar dintii de jos vor avea o versiune noua cu ajutorul protezelor dentare inferioare.
Proteze partiale – se utilizeaza atunci cand trebuie inlocuit cel putin un dinte. Ele permit continuitatea dintilor ramasi si impiedica deplasarea acestora. Protezele partiale pot fi scoase in orice moment, avand o baza asemanatoare gingiilor, cu dinti imobili, atasati pe un suport. Acestea se fixeaza pe dintii existenti cu un carlig sau alt tip de dispozitiv de prindere

Protezele mobilizabile. Protezele dentare mobile de ultima generatie pe implanturi sunt necesare cand lipsesc toti dintii de pe arcada superioara sau inferioara. Ele sunt o modalitate alternativa la puntea dentara pe implanturi. Un minus il constituie indepartarea zilnica din cavitatea bucala pentru igienizare.

Stomatologia
Incrustatiile dentare

Stomatologia moderna si materialele folosite ofera sansa de a avea dinti estetici si sanatosi pentru un zambet complet. O abordare mai complexa a cariei dentare sau cazurile in care dintele este afectat mai mult, tratamentul cu incrustatii dentare este cea mai buna solutie pentru a-i reda estetica si pentru a ne asigura ca ramane sanatos si protejat pe termen lung. Exista doua tipuri de incrustatii dentare:

Incrustatiile dentare inlays. Acestea sunt reconstructii protetice utilizate in refacerea unuia sau a doua suprafete ale aceluiasi dinte si au aceeasi culoare cu a dintelui natural. Astfel, aspectul estetic este placut si nu se observa diferente de nuanta.
Incrustatiile dentare onlays. Acestea reprezinta alegerea perfecta in cazul unei reconstructii complete a dintelui. Detin o rezistenta la fel de buna ca cea a coroanelor dentare.
 
Avantaje ale tratamentului cu incrustatii dentare:

• Protejează sănătatea dintelui pe termen lung
• Estetică deosebită: imită perfect dintele natural si nu colorează dintele în timp
• Rezistență crescută
• Durabilitate
• Personalizate
In functie de calitatea estetica a lucrarii, pacientul poate alege din 3 tipuri de materiale disponibile pentru realizarea incrustatiilor de tip inlays si onlays (portelan, ceramica, zirconiu). De altfel, zirconiul este cel mai solicitat de catre pacienti deoarece ofera un rezultat estetic de o calitate inalta, imita perfect structura si ofera naturalete dintelui.

Diferente intre incrustatiile dentare si obturatiile fizionomice clasice:
Incrustații dentare

– se realizeaza in laborator doar pe baza amprentei dentare
– sunt necesare 2-3 sedinte pana la finalizarea tratamentului tocmai pentru ca sunt personalizate
– potrivite pentru tratarea zonelor afectate de carii profunde
– costul tratamentului este justificat prin personalizarea în laborator
Obturațiile fizionomice clasice
– sunt realizate din compozit direct in cabinetul medicului dentist
– necesită mai puțin timp pentru realizarea lor de catre medic
– nu sunt recomandate zonelor afectate de carii dentare profunde
– nefiind personalizate, costurile tratamentului sunt mai mici
phone
whatsapp