Astazi, estetica dentara reprezinta un domeniu foarte larg, ceea ce permite ca fiecare subdomeniu al medicinei dentare sa fie abordat pe partea de estetica. In ziua de azi, putem vorbi de chirurgie – implantologie estetica, de fatete sau coronane dentare, restaurari directe ale dintilor foarte estetice, albiri dentare sau chiar de ortodontie implicata in realizarea esteticii dentare.
In cadrul esteticii dentare, unul din aceste tratamente, poate chiar cel mai solicitat, este reprezentat de albirea dentara.
Rezultate estetice maxime se obtin insa cu ajutorul fatetelor dentare. Acestea reprezinta niste structuri ceramice foarte subtiri, care se lipesc adeziv de suprafata externa a dintilor, modificand atat forma, culoarea, cat si usoarele deplasari ale dintilor.In general, dintii vizati sunt cei din fata (frontalii).
O noutate in cadrul fatetelor o reprezinta cele “no prep”, cand medicul nu slefuieste absolut deloc smaltul dintilor, iar aceasta se lipeste pur si simplu de fata externa.
Datorita rezultatelor spectaculoase pe care le aduc intr-un timp extrem de scurt, fatetele dentare au devenit unele dintre cele mai populare proceduri de cosmetica dentara.
Probabil ca principalul avantaj pe care il iau in considerare cei care opteaza pentru fatetele dentare este acela ca estetica dintelui este imbunatatita rapid cu ajutorul lor. Fatetele dentare se realizeaza in foarte putine etape, astfel ca intr-un timp record pot fi eliminate eventuale inconveniente, cum ar fi modificari de culoare, de forma, dinti fracturati sau cu obturatii vechi, care s-au colorat in timp. O alta noutate estetica este reprezentata de coroanele dentare sau incrustatiile realizate cu ajutorul computerului prin noua tehnica CAD/CAM (computer-aided design/computer-aided manufacturing). Astfel se prefigureaza viitoarele piese protetice dentare si se frezeaza din blocuri ceramice integrale cu rezultate estetice de exceptie, dar si cu adaptare foarte buna la nivelul preparatiilor dentare.
Rezumand aceasta tehnologie moderna la domeniul stomatologiei, CAD-CAM inseamna fabricarea dintilor artificiali, asistata pe calculator.
Utilizarea tehnologiei CAD-CAM in laborator ii ofera tehnicianului dentar posibilitatea de a confectiona cu ajutorul calculatorului lucrari protetice de o calitate superioara, atat in ceea ce priveste estetica, cat si acuratetea executiei. La ora actuala, se considera ca aceasta este directia si orientarea in stomatologia viitorului. Aceste sisteme sunt alcatuite din 3 parti componente: scanner 3D, soft specializat si aparat de frezat cu 3-5 axe.
Aceasta tehnologie permite realizarea lucrarilor protetice, precum fatetele dentare, incrustatii (inlay, onlay), punti dentare, coroane dentare si ghiduri chirurgicale, prin prelucrarea unor materiale dentare ca PMMA, ceara, ceramica, zirconiul si aliajele dentare.
Implanturile dentare pot fi incadrate in zona estetica a medicinii dentare, mai ales cand sunt aplicate in zona frontala. Prin tehnici chirurgicale moderne se pot modifica tesuturile moi (gingia), astfel incat restaurarea sa se incadreze perfect in cavitatea bucala.
Compozitele folosite in ziua de azi confera medicului posibilitatea de a realiza restaurari directe cu rezultate deosebite, indiferent ca vorbim de simple plombe sau de fatetari directe pe dinti frontali. Atat paleta larga de nuante cat si faptul ca acestea au o translucenta asemanatoare dintilor naturali duc la o estetica ce tinde spre perfectiune.
Care sunt cele mai importante proceduri ce tin de estetica dentara ?
1. albirea dentara
2. fatetele dentare
3. bonding-ul dentar
4. remodelarea dentara
5. reconturarea gingivala
1. Albirea dintilor este cel mai cunoscut si folosit procedeu de estetica dentara. Potrivit unei definitii acceptate de majoritatea specialistilor, albirea dentara restabileste culoarea naturala a dintilor sau "albeste" dintii dincolo de aceasta.
Care sunt cauzele care duc la schimbarea culorii dintilor?
Odata cu inaintarea in varsta, dintii devin mai inchisi la culoare datorita schimbarilor care se produc in structura lor. In plus, dintii se pot pata cu pigmenti bacterieni, alimentari sau datorita actiunii diverselor medicamente.
• pigmentii bacterieni vor favoriza aparitia de pete maro sau negre pe suprafata dintilor
• anumite antibiotice (de exemplu, tetraciclina) pot cauza "ingalbenirea" dintilor sau reducerea stralucirii smaltului
• dintii se pot pata sau decolora si din cauza pigmentilor alimentari : anumite legume, ceai, cafea, vin rosu etc
Fumatul cauzeaza aparitia petelor inchise la culoare in timp ce anumite defecte sau afectiuni ale smaltului (hipoplazia, fluoroza) pot conduce la ingalbenirea dintilor
Albirea dintilor este mai putin eficienta cand nuanta de baza este gri ; ea este mai eficace in cazul dintilor "ingalbeniti". Albirea este contraindicata daca dintii prezinta carii sau daca gingia este inflamata. In cazuri favorabile, albirea poate schimba culoarea dintilor cu 2-3 nuante: de exemplu de la A3,5 la A2 sau A1.
Albirea nu influenteaza culoarea plombelor existente, a lucrarilor dentare sau a protezelor. Protezele se pot albi in afara cavitatii bucale folosind un agent de albire specific (care de obicei se foloseste si pentru curatarea protezelor). Efectul albirii poate dura de la cateva luni la cativa ani si depinde de stilul de viata al fiecarui pacient. Igiena orala regulata si evitarea fumatului sau a pigmentilor alimentari pot prelungi efectul albirii.
Riscuri
Cele mai intalnite reactii secundare care pot aparea in urma unui tratament de albire sunt cresterea sensibilitatii dintilor si iritatii minore la nivelul gingiei. De obicei, asemenea reactii sunt minore si dispar la cateva zile dupa intreruperea tratamentului.
Este important ca pacientii sa consulte medicul inainte de debutul procedurii deoarece anumite situatii pot contraindica (temporar) inceperea tratamentului (sensibilitate dentara crescuta, retractia gingivala, gingivita, obturatii sau lucrari dentare defectuoase).
Albirea nu influenteaza culoarea "plombelor" din compozit sau a altor restaurari dentare. Nu va afecta lucrarile ceramice, din aur sau alte aliaje metalice.
Expunerea prelungita a dintilor la agentii de albire poate afecta smaltul. Albirea dintilor nu este recomandata la copii sub 16 ani sau la femei in perioada de lactatie.
2. Fatetele dentare sunt lucrari protetice care acopera doar fata exterioara, vizibila a dintelui. Fatetele se folosesc fie pentru a imbunatati aspectul estetic al unui dinte, fie pentru a proteja suprafata exterioara a acestuia. Fatetele pot fi confectionate din 3 tipuri de materiale: ceramica dentara, zirconiu sau compozit (un material similar cu cel cu care se executa "plombele" dentare).
De obicei, fateta dentara este confectionata la laboratorul de tehnica dentara si apoi atasata de dinte la cabinet folosind un ciment de lipire specific. In unele situatii, fatetele pot fi construite de medicul dentist la cabinet fara a se mai apela la tehnicianul dentar.
Indicatii
Fatetele sunt un instrument important pentru medicul estetician. Acesta poate folosi o singura fateta pentru a imbunatati aspectul unui dinte care a suferit modificari de culoare sau fracturi minore sau mai multe fatete pentru a schimba fizionomia unei intregi arcade.
Fatetele dentare se pot indica in mai multe situatii :
• Pete inestetice pe suprafata exterioara a unui dinte sau schimbari de culoare (de exemplu, dinti ingalbeniti) care nu se pot trata prin albire.
Fatetele dentare sunt lucrari protetice rezistente care pot avea o durata destul de lunga de viata. Ca si la orice alt tip de restaurare dentara, igiena orala minutioasa si controalele periodice sunt conditii obligatorii pentru ca fatetele sa aiba un prognostic cat mai bun. Ca si accidente ce pot aparea, putem aminti fractura sau ciobirea fatetelor. Pentru a diminua riscul, este indicat sa se evite muscarea de alimente si obiecte dure.
Cand sunt indicate fatetele dentare ?
Fatetele sunt foarte eficiente in urmatoarele situatii:
• restaurarea dintilor fisurati sau ciobiti
• modificari de culoare sau pete inestetice pe suprafata dintilor daca tratamentele de albire sunt ineficiente
• dinti inghesuiti sau incalecati
• dinti care au fost scurtati datorita unui proces de uzura
• pentru a inchide spatii inestetice formate intre dinti
In ce situatii fatetele dentare NU reprezinta o buna optiune ?
Exista situatii in care fatetele dentare nu reprezinta cea mai indicata solutie de tratament. Acestea pot include:
• Dinti cariati sau cu afectiuni gingivale. Gingivita si cariile dentare trebuie tratate inainte de inceperea tratamentului cu fatete.
• Dinti cu distructii avansate. Daca cantitatea de tesuturi dentare pierdute in urma cariilor este prea mare sau dintele a fost restaurat printr-o obturatie extinsa, acesta nu va putea sustine eficient o fateta dentara. In asemenea situatii, coroana dentara este o optiune mai indicata.
• Inghesuiri severe ale dintilor sau tulburari de ocluzie. Tratamentele ortodontice sunt necesare pentru a corecta aceste cazuri mai complexe.
• Bruxismul sau "scrasnirea" inconstienta a dintilor poate conduce la fracturarea fatetelor. Asemenea afectiuni trebuie tratate inainte de aplicarea fatetelor. Folosirea gutierelor pentru bruxism pot reprezenta o optiune de tratament.
Cum trebuie ingrijite fatetele dentare ?
Indiferent de tipul de fateta (ceramica sau compozit), masurile de ingrijire sunt extrem de importante pentru a le creste durata de viata:
• nu muscati pe alimente extrem de dure (coji de paine, nuci, gheata etc.) deoarece riscati sa le fracturati
• mentineti o igiena orala riguroasa si programati controale periodice de cel putin odata pe an
3.Bonding-ul dentar este o metoda prin care medicul dentist aplica un material compozit de culoarea dintelui pe una din fetele acestuia cu scopul de a imbunatati aspectul estetic.
Bonding-ul dentar este posibil datorita unei proprietati speciale a materialelor compozite, numita bonding. Aceasta proprietate va asigura o legatura foarte puternica intre materialul compozit si dinte.
Bonding-ul necesita o preparare minima a dintelui. Materialul compozit este aplicat pe suprafata dintelui, modelat corespunzator si polimerizat cu ajutorul lampii de fotopolimerizare apoi finisat si lustruit.
Indicatii
Bonding-ul dentar se foloseste strict din motive estetice :
• pentru a imbunatati aspectul unui dinte care a suferit mici modificari de forma sau culoare
• pentru a inchide spatiile dintre dinti
• pentru a "alungi" dintii prea scurti si inestetici
• pentru a schimba forma sau culoarea unui dinte
• pentru a proteja radacinile dezgolite in caz de retractie gingivala
Ingrijire si riscuri
Ceaiul, cafeaua, fumatul precum si alti pigmenti alimentari pot pata materialul. Igiena orala corecta si controalele periodice (de 2 ori pe an) sunt importante.
Materialul compozit nu se apropie ca duritate de dintele natural. In consecinta, muscarea pe alimente dure poate fractura sau ciobi reconstructia.Bonding-ul poate dura mai multi ani inainte de a necesita inlocuire.
4. Remodelarea dentara presupune ca se indeparteaza prin slefuire mici cantitati de smalt pentru a imbunatati aspectul estetic al unui dinte. De multe ori, remodelarea dentara este combinata cu bonding-ul sau cu alte procedee de estetica dentara, cum ar fi albirea sau aplicarea de fatete.
Indicatii
Remodelarea dentara se indica mai ales pacientilor care au nevoie de mici ajustari pentru a obtine rezultatul estetic dorit. Remodelarea poate fi folosita pentru a corecta fracturi mici in suprafata smaltului sau pentru a realiza mici modificari privind lungimea, forma sau pozitia dintilor. Se mai poate indica pentru a indrepta dinti usor incalecati sau pentru a scurta dintii extrem de alungiti.
5.Reconturarea sau remodelarea gingivala este un procedeu estetic prin care se ridica (sau coboara) marginea gingivala si se rezolva problema unui contur gingival neregulat si asimetric. Reconturarea este o manopera chirurgicala prin care se intervine asupra gingiei si, uneori, asupra osului alveolar pentru a crea un contur gingival simetric, obtinand astfel un zambet mai placut si mai atragator.
Indicatii
Remodelarea gingivala se poate indica din mai multe motive :
• daca gingiile acopera prea mult dintii definitivi
• in cazul unui zambet care expune prea mult gingia
• pentru alungirea unor dinti scurti si inestetici
• daca pacientii nu sunt multumiti cu aspectul estetic; este mult mai agreabil ca marginea gingivala sa apara simetrica si regulata