Parodontologia este partea de medicina dentara care se ocupa cu tratamentul bolilor ce apar la tesuturile de sustinere ale dintilor denumite generic parodontiu sau popular gingie si osul din jurul dintilor. Tratarea bolii parodontale poate varia in functie de cat de mult a progresat boala. Primul pas este curatarea in profunzime si detartrajul pentru indepartarea placii si a depozitelor de tartru de pe dinti. Suprafetele radacinii dintelui pot fi, de asemenea, netezite pentru a ajuta tesutul gingival sa se reataseze pe dinte si sa grabeasca procesul de vindecare.
In anumite cazuri, cand pungile parodontale au devenit prea adanci sau nu prea se vindeca, chirurgia parodontala poate fi necesara pentru a reduce adancimea pungii. O buna igiena orala zilnica si curatari dentare regulate pot diminua riscul dezvoltarii bolii parodontale.
Medicul dentist nu se ocupă doar cu albirea dinților, tratarea cariilor în regim de urgență sau inserarea de implanturi. Medicul stomatolog nu are doar rol de reparator, ci se ocupă de asemenea cu prevenția afecțiunilor dentare și îmbunătățirea igienei orale cu ajutorul tehnologiilor moderne. Statistic, România nu se situează pe o poziție foarte bună în ceea ce privește educația dentară și nu respectă vizitele bi-anuale cu aceeași rigurozitate precum alte popoare ale lumii. În cazul parodontologiei, aceasta reprezintă studiul structurilor dentare cât și a bolilor care le afectează. La capitolul parodontologie, ne mândrim cu medicul nostru specialist si cu numărul însemnat de pacienți mulțumiți de serviciile noastre medicale.
Simptomele bolilor parodontale sunt greu de identificat fara ajutorul sfatului și expertizei unui medic de specialitate și cuprind manifestări precum:
- inflamatia gingiei;
- dureri usoare in timpul masticatiei;
- mobilitate dentara;
- abcesele dentare (aparitia pungilor parodontale);
- retracție gingivala;
- halitoză (respirație urat mirositoare);
- sangerari in timpul utilizării atei dentare sau a periajului;
- modificarea culorii normale a gingiei;
Boala parodontala este rezultatul direct al actiunii placii dentare care se acumuleaza pe suprafata dintilor in special in apropiere de marginea gingivala.
Placa dentara sau placa bacteriana este o depunere albicioasa si lipicioasa care apare pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Este o retea de bacterii si resturi alimentare si constituie principala cauza a aparitiei bolilor parodontale si a cariilor dentare. Daca persista mai mult timp, se calcifica, transformandu-se in tartru dentar.
Daca placa dentara nu este indepartata eficient dupa fiecare masa, bacteriile care formeaza placa (care pot fi favorizate si de alti factori de risc) vor cauza (in timp) aparitia bolii parodontale. Factorii de risc includ anumite anomalii anatomice ale parodontiului marginal, un raspuns imun prea agresiv al organismului, tulburari genetice, fumatul etc.
Desi acesti factori de risc joaca un rol important in producerea si evolutia bolii parodontale, este unanim acceptat ca fara placa bacteriana boala parodontala nu poate aparea.
Prevenirea igienei bucale. Terapia parodontală de susținere. Terapia parodontala chirurgicala.
Statisticile arata ca aproximativ 60% din populatie este afectata de o forma usoara pana la severa de boala parodontala. Igiena bucala si terapia parodontala de sustinere, sunt un ajutor fundamental pentru sanatatea gurii noastre si a persoanei in general. Promovarea sanatatii bucale este axata pe preventia primara, care actioneaza asupra placii bacteriene si asupra factorilor de risc (fumat, diabet, igiena orala deficitara etc.) care risca sa creasca probabilitatea de aparitie a bolii.
Diagnosticarea precoce si prevenirea scad semnificativ riscul de imbolnavire. „Mai bine sa previi decat sa vindeci”.
Profilaxia parodontală - La capitolul profilaxie, am prefera să ne limităm la acele procedeee neinvazive / non-chirurgical, cu scopul prevenirii bolii. Însă trebuie să recunoaștem că, în funcție de gravitatea cazurilor, se poate ajunge la intervenții chirurgicale parodontale.
Pentru prevenire, accentuam:
- Detectarea si inlaturarea placii microbiene (rezultatul igienei orale superficiale)
- Detartrajul si periajul profesional pentru curatarea responsabila a dintilor si indepartarea placii microbiene. In cele mai fericite cazuri,aceste metode de igienizare antementionate conduc la vindecarea bolii parodontale.
- Reconstructia lucrarilor protetice uzate care pot deveni in timp focare microbiene favorizand astfel aparitia parodontitei
- Alinierea dintilor cu ajutorul aparatelor ordontice: dintii nealiniati si inestetici sunt mai predispusi sa acumuleze placa bacteriana, de aceea ar trebui sa consideri investitia intr-un aparat dentar potrivit nevoilor tale.
Nu lasa parodontoza si alte afectiuni dentare sa te impiedice sa zambesti in fiecare zi. Stim ca viteza cotidiana isi pune amprenta in vietile noastre, chiar si asupra igienei orale, insa consideram ca sanatatea dentara nu trebuie sacrificata pentru nimic. Mai bine aloci acum timpul corespunzator periajului dentar si detartrajului decat sa experimentezi mai tarziu durerile si efectele unei boli parodontale avansate.
Tratamentul parodontal non-chirurgical urmareste:
- eliminarea inflamatiei si oprirea sangerarii gingivale;
- eliminarea bacteriilor raspunzatoare de aparitia bolii;
- eliminarea secretiei purulente de la nivelul santului gingival si pungilor parodontale;
- stimularea regenerarii tesuturilor parodontale;
- micsorarea pungilor parodontale (acestea pot fi reduse in urma tratamentului de la adancimi de aprox. 6-7 mm pana la adancimi de sondare normale);
- oprirea din evolutie a bolii;
- scaderea mobilitatii dentare;
- scaderea necesitatii interventiei chirurgicale parodontale;
- dispare halena (mirosul neplacut al gurii);
- poate reduce sau chiar elimina necesitatea implanturilor sau a protezelor dentare.
Cu ajutorul acestui protocol holistic pentru tratarea parodontozei sunt eliminate riscuri ce implica starea de sanatate generala, precum riscul aparitiei problemelor cardiace, a diabetului, Alzheimer, endocarditelor infectioase etc, deoarece bacteriile care produc boala parodontala circula in intreg organismul si produc boli asociate, medicii cardiologi recomandand pacientilor cardiaci sa isi trateze boala parodontala, pentru a minimiza riscurile infectioase.
Interventii chirurgicale parodontale:
Aceste interventii au ca scop crearea unei arcade dentare neretentive, dar si satisfacerea necesitatilor fizionomice si functionale ale pacientului, aceste deziderate realizandu-se prin micsorarea pungilor parodontale si eliminarea leziunilor de furcatie. Diagnosticul si alegerea corecta a procedurii chirurgicale sunt esentiale pentru un rezultat bun. Procedurile efectuate pe tesuturile dure urmaresc modificarea anatomiei zonelor in care controlul placii bacteriene este dificil sau chiar imposibil: pungi parodontale intraosoase si in jurul furcatiilor dintilor pluriradiculari.
Gingivectomie – prin aceasta interventie se indeparteaza tesuturile hipertrofiate si se aplica in cazul pungilor parodontale supraosoase si tesutului gingival fibros sau marit. Gingivectomia nu este adecvata pentru defectele intraosoase.
Chiuretaj subgingival – astfel medicul poate avea acces optim pentru a curata suprafata radacinii dintelui. Se incizeaza un lambou mucoperiostal, apoi se indeparteaza tesutul granular cu chiureta.
Gingivoplastie – reprezinta remodelarea tesutului gingival si se realizeaza de obicei impreuna cu gingivectomia.
Regenerare osoasa – realizeaza reparatia defectelor osoase prin aditia unor materiale diverse: ceramica, cartilaj, os din alta partea corpului, etc.
Plastia osoasa – leziunile intraosoase sunt produse de distrugerea si resorbtia osoasa din cadrul parodontitei inflamatorii. Rezectia are scopul de a recontura osul, astfel incat sa nu existe muchii ascutite sau denivelari. Astfel osul devine o baza propice pentru atasamentul gingival si eliminarea pungilor parodontale. Eventualele proceduri post-rezectie osoasa se vor realiza dupa vindecarea completa a parodontiului, adica 6 – 12 luni.
Tratamentul leziunilor de furcatie – leziunile de furcatie reprezinta una dintre cele mai dificile probleme ale terapiei parodontale. Tratamentul consta in osteoplastie si / sau odontoplastie (remodelarea osului, respectiv a dintelui), in amputarea radacinii, sau hemisectie (taierea dintelui in doua parti si indepartarea unei jumatati). In urma acestor tratamente este necesara restaurarea dintelui – intai temporara, apoi definitiva.
Regenerare tisulara ghidata – aceste interventii chirurgicale au ca scop inlocuirea tesuturilor moi sau dure pierdute cu materiale biocompatibile care sa stimuleze regenerarea tisulara. Pentru tesuturile moi se utilizeaza diferite tipuri de membrane bioresorbabile sau care vor trebui sa fie eliminate ulterior, iar pentru tesutul osos se utilizeaza grefe din propriul os al pacientului sau materiale sintetice.
Obiectivele chirurgiei parodontale:
- Obtinerea accesului instrumentelor la suprafata dentara;
- Inlaturarea inflamatiei;
- Crearea unui sulcus gingival care sa faciliteze controlul parodontitei (eliminarea pungilor): corectarea conturului atipic gingival si a osului alveolar, atunci cand acesta impiedica controlul placii bacteriene; efectuarea rezectiilor radiculare sau utilizarea altor mijloace pentru corectarea morfologiei care sa faciliteze astfel igiena orala; obtinerea unui spatiu interdentar ideal, usor de igienizat.
- Regenerarea aparatului parodontal distrus de catre boala parodontala;
- Rezolvarea problemelor gingivale si ale mucoasei alveolare;
- Obtinerea unui status parodontal favorabil tratamentului conservativ si protetic. Terapia parodontala se efectueaza inaintea celei protetice;
- Corectarea esteticii.
Pe cat de complexa este ca si specialitate, parodontologia imbina functionalul cu esteticul, terapiile invazive cu cele non-invazive, toate acestea aduc o imbunatatire vizibila si imbunatatesc in proportie de 90% calitatea vietii pacientilor parodontopati.