Endodontia este o ramura a medicinei dentare care se ocupa cu tratamentul afectiunilor nervului dentar, adica interventia prin care un dinte cu o profunda afectare a nervului dentar este salvat de la extractie. Tratamentul de canal este menit sa inlature si sa previna reaparitia infectiei ce a afectat interiorul dintelui. In final se va apela la o lucrare protetica pentru ca dintele sa-si recapete functiile normale.
Medicul stomatolog generalist a fost instruit in decursul anilor de studiu sa efectueze tratamente endodontice, insa tendinta actuala este aceea ca tratamentele de canal sa fie efectuate de catre medici care au facut pregatire suplimentara, deci s-au specilizat in acest domeniu. Acestia au o cazuistica mare, aspect care le confera o experienta bogata, fiind capabili sa execute tratamente endodontice de inalta complexitate, bazandu-se atat pe priceperea abordarii clinice-clasice, dar si pe tehnologia de ultima generatie, care completeaza rata succesului unui tratament, precum sunt sistemele endodontice si microscopul care monitorizeaza in permanenta pozitia acelor endodontice pe canalul radicular.
Dintii sunt tesut viu. Cand dintii sunt in viata, ei au un flux de lichid prin ei. Cand dintii sunt in viata, curge sange prin ei, iar fluxul sanguin creeaza flux si prin tubii dentinari, curatand astfel dintele. Problema este faptul ca un dinte de canal este mort, numit non-vital. Procedura de canal opreste fluxul de sange in dinte, ceea ce ucide dintele. Acest lucru face diferenta. Cum imi dau seama ca am nevoie de un tratament de canal ? Multi nu realizeaza ca au o problema decat atunci cand este prea tarziu. Pentru a evita pierderea unui dinte care mai poate fi salvat, alege diagnosticul și tratamentul de canal atunci cand:
- Ai dureri spontane de dinți care persista
- Ai dureri constante la strângerea dinților sau la masticație
- Dinții tăi sunt mai sensibili la cald, la rece sau la dulce
- Ai carii profunde
- Ai un abces dentar
Cand trebuie să apelez la un tratament de canal ?
Dacă ai un dinte bolnav și nu vrei să-l pierzi, un tratament de canal îl poate salva. Tratamentul de canal nu mai este acum o intervenție de temut, iar costurile sunt mult mai ieftine, decat alte tratamente dentare.
Ce avantaje are tratamentul de canal?
Folosim aparate si materiale de ultimă generație, pentru a garanta succesul tratamenului de canal.
Care este durata unui tratament de canal?
Durata unui tratament de canal initial depinde de starea anterioară a nervului (inflamație / infecție), dar și de dificultatea intervenției. Astfel, tratamentul endodontic se poate încheia după o singură ședință sau după mai multe ședințe, în funcție de particularitățile cazului respectiv. Pe cand retratamentul endodontic poate dura mai mult decat tratamentul endodontic initial, de multe ori sunt necesare mai multe sedinte in care se lasa tratament pe canalele radiculare. De asemenea, retratamentul endodontic este si mai scump.
Tratamentul endodontic este mai dificil si se situeaza in timp in mai multe etape pentru ca este necesara o atentie sporita a medicului, iar el se impune cand pulpa dentara este inflamata sau infectata, iar toate celelalte solutii au esuat si nu-si mai gasesc aplicabilitatea si eficienta. Cauzele care conduc catre tratamente endodontice sunt: cariile care au capatat mari proportii si nu au fost tratate la timp, fracturi dentare, lovituri puternice, interventii stomatologice incorecte, precum plombele. Inflamatiile netratate se infecteaza, atrag microbi care migreaza treptat si provoaca distrugerea osului pas cu pas.
Atunci cand pulpa dentara este afectata apar unele simptome: durere, hipersensibilitate la cald si rece, schimbarea culorii dintelui si in forme extrem de avansate manifestari gingivale.
Prin tratamentul de canal se indeparteaza pulpa inflamata sau infectata, peretii camerei pulpare si ai canalului radicular sunt bine curatati, iar spatiul ce rezulta este apoi sigilat. Intr-o sedinta ulteroara, medicul va reface forma dintelui si o sa-i redea nu doar aspectul, dar si functionalitatea.
De retinut este si faptul ca tratamentul de canal este de cele mai multe ori, o masura de indepartare a durerilor dentare rezultate din inflamarea pulpei dentare si nu este un tratament ce provoaca dureri, iar astazi datorita anestezicelor de ultima generatie, dar si a tehnologiilor avansate, pacientii se pot bucura de tratamente lipsite de durere si stres.
Primul scop al tratamentului endodontic este eliminarea factorilor cauzatori. In mod normal, infectiile pulpare apar datorita evolutiei cariilor dentare, unde microbii din procesul carios penetreaza smaltul si dentina pentru a ajunge la nivelul pulpei dentare.
Uneori, pulpa dentara poate fi lezata datorita actiunii altor categorii de factori (care nu sunt microbieni). De exemplu, tesutul pulpar poate fi afectat datorita insultelor termice rezultate in urma unor proceduri dentare repetate executate (fara racire) in apropierea pulpei. Pulpa mai poate fi vatamata si in urma actiunii unor agenti chimici puternici aflati in diferite medicamente dentare.
Indiferent de natura agentului etiologic (microbian, termic, chimic etc), pulpa dentara (la fel ca orice tesut din organismul uman) va incerca sa declanseze o reactie de aparare impotriva agentului vatamator. Reactia biologica de aparare a tesuturilor umane impotriva agentilor etiologici agresori se numeste inflamatie.
Totodata, este util de stiut faptul ca, uneori, se poate ajunge si la indepărtarea varfului radacinii (rezectia varfului radacinii).
Dacă, pe lângă o boală a țesutului nervos dentar, există și o inflamație a osului la vârful rădăcinii, poate fi necesară o rezecție a vârfului rădăcinii. În rezecția vârfului rădăcinii, vârful rădăcinii este îndepărtat chirurgical după un tratament anterior de canal. Prin ablația vârfului rădăcinii, îndepărtarea țesutului inflamat și etanșarea canalului radicular împotriva bacteriilor, infecțiile trebuie eliminate păstrând în același timp dintele. Acest tratament este necesar dacă, în ciuda tratamentului corect, apar complicații de-a lungul canalului radicular sau pur și simplu nu are loc vindecarea.
Profilaxia
O consultatie si o radiografie a dintelui cu probleme realizate la timp va ajuta sa pastrati sanatatea dintelui pe termen lung.Simpla prezenta la medicul dentist va ajuta sa intelegeti si sa acordati o mai mare atentie ingijirii orale. Daca dupa consultatia stomatologica, medicul dumneavoastra hotaraste ca trebuie sa va aplice tratamentul de canal, acest lucru nu trebuie sa va ingrijoreze. Puteti considera ca este chiar o veste foarte buna. De ce? Pentru ca dintele dumneavoastra inca mai poate fi salvat.
Scopul final este menținerea functionalității dintelui.
Terapia endodontica - Tendinta actuala in stomatologie este de “minim invaziv”, adica o preparatie minimala in smalt cu sacrificiu minim de structura dentara. Acest tip de terapie, foarte actual in practica stomatologica, necesita o atentie deosebita in urmatoarele situatii:
– distructii carioase extinse cu implicarea camerei pulpare;
– tratamente endontotice incorecte;
– dinte vital, dar cu tesut dentar insuficient pentru a asigura retentia viitoarelor coroane dentare;
– malpozitii dentare neredresate ortodontic care necesita sacrificiu mare de substanta dentara.