Passion for details

"Zâmbetul este o urare de bun venit universala"

- Max Eastman –

endodontie

Endodontia este o ramura a medicinei dentare care se ocupa cu tratamentul afectiunilor nervului dentar, adica interventia prin care un dinte cu o profunda afectare a nervului dentar este salvat de la extractie. Tratamentul de canal este menit sa inlature si sa previna reaparitia infectiei ce a afectat interiorul dintelui. In final se va apela la o lucrare protetica pentru ca dintele sa-si recapete functiile normale.

Medicul stomatolog generalist a fost instruit in decursul anilor de studiu sa efectueze tratamente endodontice, insa tendinta actuala este aceea ca tratamentele de canal sa fie efectuate de catre medici care au facut pregatire suplimentara, deci s-au specilizat in acest domeniu. Acestia au o cazuistica mare, aspect care le confera o experienta bogata, fiind capabili sa execute tratamente endodontice de inalta complexitate, bazandu-se atat pe priceperea abordarii clinice-clasice, dar si pe tehnologia de ultima generatie, care completeaza rata succesului unui tratament, precum sunt sistemele endodontice si microscopul care monitorizeaza in permanenta pozitia acelor endodontice pe canalul radicular.

Dintii sunt tesut viu. Cand dintii sunt in viata, ei au un flux de lichid prin ei. Cand dintii sunt in viata, curge sange prin ei, iar fluxul sanguin creeaza flux si prin tubii dentinari, curatand astfel dintele. Problema este faptul ca un dinte de canal este mort, numit non-vital. Procedura de canal opreste fluxul de sange in dinte, ceea ce ucide dintele. Acest lucru face diferenta. Cum imi dau seama ca am nevoie de un tratament de canal ? Multi nu realizeaza ca au o problema decat atunci cand este prea tarziu. Pentru a evita pierderea unui dinte care mai poate fi salvat, alege diagnosticul și tratamentul de canal atunci cand:

- Ai dureri spontane de dinți care persista

- Ai dureri constante la strângerea dinților sau la masticație

- Dinții tăi sunt mai sensibili la cald, la rece sau la dulce

- Ai carii profunde

- Ai un abces dentar

Cand trebuie să apelez la un tratament de canal ?

Dacă ai un dinte bolnav și nu vrei să-l pierzi, un tratament de canal îl poate salva. Tratamentul de canal nu mai este acum o intervenție de temut, iar costurile sunt mult mai ieftine, decat alte tratamente dentare.

Ce avantaje are tratamentul de canal?

  1. Este înlăturată pulpa bolnavă, care poate duce la infecții și chiar la pierderea dintelui.
  2. Pot fi evitate extracțiile dinților care au suferit fracturi sau care aveau carii profunde.
  3. Dispunem de un sistem modern, ce permite tratament sigur și eficient (sistemul de izolare DIGA ajuta la sterilizarea canalelor Si la îndepartarea mult mai rapida a infectiei).
  4. Folosim tehnici de tratament și sterilizare a canalelor radiculare, care NU IMPLICĂ DURERE.

Folosim aparate si materiale de ultimă generație, pentru a garanta succesul tratamenului de canal.

  • Apex-locator / Pentru a stabili lungimea canalelor. 
  • Sistemul rotativ reciproc / Cu ajutorul sistemului reciproc se realizează o lărgire mai accentuată a canalului și o curățare net superioară
  • Materiale de sigilare moderne / Cu noile materiale de sigilare se obține o obturație de canal perfect etanșă pentru a curăța și lărgi canalele radiculare ale unui dinte.

 

Care este durata unui tratament de canal?

Durata unui tratament de canal initial depinde de starea anterioară a nervului (inflamație / infecție), dar și de dificultatea intervenției. Astfel, tratamentul endodontic se poate încheia după o singură ședință sau după mai multe ședințe, în funcție de particularitățile cazului respectiv. Pe cand retratamentul endodontic poate dura mai mult decat tratamentul endodontic initial, de multe ori sunt necesare mai multe sedinte in care se lasa tratament pe canalele radiculare. De asemenea, retratamentul endodontic este si mai scump.

 

 

 

Etapele Tratamentului Endodontic:

  • 1. Ansetezia, daca este cazul
  • 2. Izolarea dentara si pregatirea campului operator
  • 3. Realizarea accesului in spatial endodontic
  • 4.Determinarea lungimii de lucru
  • 5.Modelarea canalara
  • 6. Irigarea canalara si tratamentul medicamentos
  • 7.Obturatia radiculara
  • 8.Obturatia definitiva a cavitatii
endodontie

Tratamentul endodontic este mai dificil si se situeaza in timp in mai multe etape pentru ca este necesara o atentie sporita a medicului, iar el se impune cand pulpa dentara este inflamata sau infectata, iar toate celelalte solutii au esuat si nu-si mai gasesc aplicabilitatea si eficienta. Cauzele care conduc catre tratamente endodontice sunt: cariile care au capatat mari proportii si nu au fost tratate la timp, fracturi dentare, lovituri puternice, interventii stomatologice incorecte, precum plombele. Inflamatiile netratate se infecteaza, atrag microbi care migreaza treptat si provoaca distrugerea osului pas cu pas.

Atunci cand pulpa dentara este afectata apar unele simptome: durere, hipersensibilitate la cald si rece, schimbarea culorii dintelui si in forme extrem de avansate manifestari gingivale.

Prin tratamentul de canal se indeparteaza pulpa inflamata sau infectata, peretii camerei pulpare si ai canalului radicular sunt bine curatati, iar spatiul ce rezulta este apoi sigilat. Intr-o sedinta ulteroara, medicul va reface forma dintelui si o sa-i redea nu doar aspectul, dar si functionalitatea.

De retinut este si faptul ca tratamentul de canal este de cele mai multe ori, o masura de indepartare a durerilor dentare rezultate din inflamarea pulpei dentare si nu este un tratament ce provoaca dureri, iar astazi datorita anestezicelor de ultima generatie, dar si a tehnologiilor avansate, pacientii se pot bucura de tratamente lipsite de durere si stres.

Care sunt principalele obiective ale tratamentului endodontic?



tratament-endo

1. Eliminarea infectiei

Primul scop al tratamentului endodontic este eliminarea factorilor cauzatori. In mod normal, infectiile pulpare apar datorita evolutiei cariilor dentare, unde microbii din procesul carios penetreaza smaltul si dentina pentru a ajunge la nivelul pulpei dentare.

tratament-endo

Uneori, pulpa dentara poate fi lezata datorita actiunii altor categorii de factori (care nu sunt microbieni). De exemplu, tesutul pulpar poate fi afectat datorita insultelor termice rezultate in urma unor proceduri dentare repetate executate (fara racire) in apropierea pulpei. Pulpa mai poate fi vatamata si in urma actiunii unor agenti chimici puternici aflati in diferite medicamente dentare.

Indiferent de natura agentului etiologic (microbian, termic, chimic etc), pulpa dentara (la fel ca orice tesut din organismul uman) va incerca sa declanseze o reactie de aparare impotriva agentului vatamator. Reactia biologica de aparare a tesuturilor umane impotriva agentilor etiologici agresori se numeste inflamatie.

Inflamatia si infectia

Exista o diferenta clara intre inflamatie si infectie, iar planul de tratament va depinde foarte mult de acest aspect.

a. Inflamatia este un raspuns biologic complex al tesuturilor umane la diversi agenti etiologici care incearca sa lezeze aceste tesuturi. Agentii etiologici ai inflamatiei sunt de mai multe tipuri:

  • - agenti infectiosi: bacterii, virusi, ciuperci, paraziti
  • - agenti iritanti: toxine produse de agentii infectiosi, agenti termici, agenti chimici
  • - alte tipuri: celule moarte, agenti traumatici etc.


Semnele clasice ale inflamatiei acute sunt: durere, caldura, roseata, tumefiere (sau umflatura) si reducerea functionalitatii tesutului. Practic, inflamatia este o reactie locala de aparare a organismului care incearca sa inlature agentii vatamatori si sa initializeze procesul de vindecare.

Cand pulpa dentara se inflameaza, presiunea incepe sa creasca in interiorul camerei pulpare. Spre deosebire de alte parti ale organismului unde presiunea se poate disipa in tesuturile invecinate, pulpa dentara este inconjurata de pereti foarte duri care nu permit disiparea presiunii.

Din acest motiv, inflamatiile pulpare creaza o presiune foarte mare asupra nervului, situat in interiorul camerei pulpare. Iata de ce inflamatiile pulpare pot duce la aparitia unor dureri de intensitate extrema.

b. Infectia este patrunderea agentilor etiologici infectiosi (bacterii, virusi, ciuperci, paraziti) in tesuturile gazda. Infectiile pulpare sunt cauzate de bacteriile de la nivelul cariilor dentare netratate care penetreaza smaltul si dentina pentru a ajunge in interiorul pulpei.

Concluzie
• Intr-un sens larg, o infectie va produce intotdeauna o inflamatie a tesutului infectat ca reactie locala de aparare impotriva agentului infectios (imagine dreapta).
• Pe de alta parte, inflamatia poate aparea si daca tesutul respectiv nu este inca infectat. In aceasta situatie, inflamatia apare ca raspuns al tesutului la agentii etiologici iritanti: toxine produse de agentii infectiosi care nu au penetrat inca tesutul, agenti termici, agenti chimici etc (imagine stanga).

tratament-endo

2. Protejarea dintelui impotriva altor invazii microbiene

Dupa ce agentii infectiosi (sau de alta natura) au fost eliminati si dintele a fost in intregime decontaminat, este vitala protectia acestuia impotriva altor agresiuni. Pentru aceasta, canalele radiculare vor fi "sigilate" cu materiale de obturatie specifice.

Obturatia de canal este ultima etapa a tratamentului endodontic. Dupa finalizarea tratamentului endodontic, dintele va fi restaurat cu o obturatie sau o coroana dentara.

Un alt aspect important care trebuie discutat este si cel privitor la RETRATAMENTUL ENDODONTIC. Retratamentul endodontic este un tratament de canal efectuat pe dinti care in trecut au fost tratati endodontic si obturati pe canal. Cel mai des, se apeleaza la retratament endodontic in cazul in care tratamentul endodontic initial a esuat sau a dezvoltat complicatii.

Esecul unui tratament endodontic

Un tratament endodontic poate esua din mai multe motive :

• Indepartarea incompleta a resturilor si tesuturilor infectate in timpul tratamentului mecanic al canalelor radiculare.
• Acces endodontic insuficient : acele endodontice nu au acces pe toate portiunile canalelor radiculare.
• Prepararea incompleta a canalului radicular in special in portiunea lui terminala. Canalele radiculare trebuie preparate, curatate si dezinfectate pe toata lungimea lor pana la varful radacinii.
• Medicul stomatolog nu gaseste toate canalele radiculare ale unui dinte. Numarul de canale radiculare ale unui dinte poate varia de la pacient la pacient.
• Obturatie de canal incompleta: obturatia radiculara nu umple intreg spatiul canalului radicular sau nu este suficient de densa si de compacta.
• Tratament medicamentos inadecvat sau insuficient: medicatia folosita este ineficienta sau este lasata prea putin (sau prea mult) timp in interiorul canalelor radiculare.
• Daca dupa finalizarea tratamentului endodontic dintele nu este suficient de bine etanseizat cu o obturatie ("plomba") sau o coroana dentara, canalele radiculare se pot reinfecta provocand esecul tratamentului endodontic.
• Accidente procedurale: instrumente fracturate in timpul tratamentului, perforarea unei radacini in timpul manoperei etc.

Cea mai importanta cauza a esecului endodontic este reinfectarea canalelor radiculare cu bacterii din cavitatea bucala datorita unuia din motivele expuse mai sus. In timp, aceste infectii pot progresa de-a lungul canalului radicular si pot difuza in tesuturile invecinate provocand inflamatii acute sau cronice ale parodontiului apical, numite parodontite apicale.

De cele mai multe ori insa, esecul unui tratament endodontic trece neobservat deoarece va provoca in timp formarea de leziuni cronice apicale (chist dentar, granulom dentar) care evolueaza fara dureri. In astfel de cazuri, diagnosticul corect se poate stabili doar daca se realizeaza o radiografie dentara. Asemenea leziuni cronice se formeaza intr-un timp destul de indelungat (cativa ani chiar) dar pacientul nu este informat de aceasta evolutie deoarece nu reclama nici o durere.

Retratamentul endodontic este o interventie stomatologica deosebit de pretentioasa; rata lui de succes este mai mica decat in cazul tratamentului endodontic initial. Din acest motiv, daca distructia dintelui este avansata sau infectia osoasa prea severa este mai bine sa se apeleze la extractia dintelui.

Procedeul clinic consta in indepartarea in totalitate a obturatiei de canal veche de pe toate canalele radiculare, iar apoi tratamentul urmeaza pasii unui tratament endodontic clasic. Daca tratamentul a fost efectuat corect, cea mai mare parte a leziunilor apicale cronice se vor remite dupa un oarecare timp deoarece factorul cauzativ a fost indepartat de pe canalele radiculare.

tratament-endo

In imaginile de mai sus, retratamentul endodontic a fost dus la capat cu succes. Canalele radiculare au fost re-obturate pana la varful radacinii, iar obturatia de canal este densa si compacta ; in consecinta, leziunea apicala (zona inchisa la culoare de sub radacini) si-a micsorat considerabil dimensiunile.

Retratamentul endodontic poate dura mai mult decat tratamentul endodontic initial ; de multe ori sunt necesare mai multe sedinte in care se lasa tratament pe canalele radiculare. De asemenea, retratamentul endodontic este si mai scump.
 

Totodata, este util de stiut faptul ca, uneori, se poate ajunge si la indepărtarea varfului radacinii (rezectia varfului radacinii)

Dacă, pe lângă o boală a țesutului nervos dentar, există și o inflamație a osului la vârful rădăcinii, poate fi necesară o rezecție a vârfului rădăcinii. În rezecția vârfului rădăcinii, vârful rădăcinii este îndepărtat chirurgical după un tratament anterior de canal. Prin ablația vârfului rădăcinii, îndepărtarea țesutului inflamat și etanșarea canalului radicular împotriva bacteriilor, infecțiile trebuie eliminate păstrând în același timp dintele. Acest tratament este necesar dacă, în ciuda tratamentului corect, apar complicații de-a lungul canalului radicular sau pur și simplu nu are loc vindecarea.

 

Profilaxia
O consultatie si o radiografie a dintelui cu probleme realizate la timp va ajuta sa pastrati sanatatea dintelui pe termen lung.Simpla prezenta la medicul dentist va ajuta sa intelegeti si sa acordati o mai mare atentie ingijirii orale. Daca dupa consultatia stomatologica, medicul dumneavoastra hotaraste ca trebuie sa va aplice tratamentul de canal, acest lucru nu trebuie sa va ingrijoreze. Puteti considera ca este chiar o veste foarte buna. De ce? Pentru ca dintele dumneavoastra inca mai poate fi salvat.

Scopul final este menținerea functionalității dintelui.

Terapia endodontica - Tendinta actuala in stomatologie este de “minim invaziv”, adica o preparatie minimala in smalt cu sacrificiu minim de structura dentara. Acest tip de terapie, foarte actual in practica stomatologica, necesita o atentie deosebita in urmatoarele situatii:
– distructii carioase extinse cu implicarea camerei pulpare;
– tratamente endontotice incorecte;
– dinte vital, dar cu tesut dentar insuficient pentru a asigura retentia viitoarelor coroane dentare;
– malpozitii dentare neredresate ortodontic care necesita sacrificiu mare de substanta dentara.

phone
whatsapp