Passion for details

"Zâmbetul este o urare de bun venit universala"

- Max Eastman –

Implantologie

IMPLANTOLOGIE este ramura stomatologiei care rezolva problemele de edentatie (lipsa dinților) cu ajutorul implanturilor dentare.
Daca nu sunt restaurate la timp prin lucrari dentare, in jurul acestor spatii se vor produce modificari ireversibile cu un efect negativ asupra sanatatii bucale.

Dupa trecerea unei anumite perioade de timp, se poate ajunge la situatii care necesita tratamente preliminare complicate (si, de multe ori extrem de scumpe) sau efectuarea unor lucrari dentare de compromis cu calitati masticatorii si estetice precare. Sunt multe cazurile in care nu se mai pot confectiona lucrari dentare din cauza lipsei spatiului.

Implantologie
Implantologie

Intotdeauna, in urma unei extractii dentare, este esential sa va restaurati lipsa cat mai repede cu putinta. Pentru a inlocui dintii lipsa, puteti apela la o punte dentara clasica sau va puteti baza pe o restaurare pe implanturi dentare.
Mai mult, daca un dinte prezinta distructii avansate, acesta se poate restaura fie cu ajutorul unei coroane dentare, fie se va apela la extractia acestuia iar in locul lui se va pozitiona un implant.

In trecut, cand implanturile dentare nu erau inca disponibile, decizia era simpla. Astazi, implanturile reprezinta o solutie extrem de eficienta de restaurare a arcadelor dentare; totusi, este bine sa se discute cu medicul stomatolog avantajele si dezavantajele fiecarei solutii de tratament inainte de a lua decizia finala.

Implantul dentar este o piesa din titan sau zirconiu, avand cel mai frecvent forma de surub, care se insereaza la nivelul osului maxilar sau mandibular pentru a inlocui unul sau mai multi dinti lipsa. Dupa 3-6 luni, se descopera implantul si se va insera bontul protetic, iar ulterior intervine medicul protetician si se realizeaza lucrarea completa.

Implantologie

Principalul avantaj al utilizarii implantului dentare este ca dintii vecini spatiului edentat vor ramane intacti (neslefuiti), iar din punct de vedere al mentinerii igienei bucale este mult mai usor de intretinut un implant dentar comparativ cu o punte dentara.


Implantologie
Cui i se poate insera implant dentar? In general orice persoana careia ii lipseste unul sau mai multi dinti. Principalele limite sunt date de cantitatea si calitatea osului receptor, pozitia sinusului maxilar sau nervului alveolar-inferior, cauze legate de starea generala a organismului (pacientul este inca in crestere sau sufera de afectiuni generale cum ar fi diabetul zaharat, anumite afectiuni ale sangelui, etc.).

Desigur nu orice pacient se pretează inserării unui implant! De aceea prima etapă pe care trebuie să o parcurgă candidatul la implant este să se programeze la o consultație la medicul implantolog, care pe baza unor analize de laborator și a unor radiografii (CT sau OPG) va stabili dacă se poate face intervenția chirurgicală sau nu.

Care sunt etapele de tratament si cat dureaza?

Dupa testele mentionate (analize de laborator și a unor radiografii) se incepe interventia de plasare a implantului, sub anestezie. Dupa ce acesta este inserat in os, se acopera cu gingie, iar pacientul nu simte in afara firelor de sutura nimic in plus. Un disconfort moderat poate aparea dupa aproximativ 3 ore, atunci cand anestezia inceteaza sa-si mai faca efectul. Aceasta interventie dureaza aproximativ o ora, poate un timp mai indelungat daca este plasat un numar mai mare de implanturi.

Urmeaza perioada de vindecare, asa numita perioada de osteointegrare, care este de 3 pana la 6 luni. Apoi este atasat bontul protetic. Din acest moment protezarea prin coroane, punti sau proteze mai necesita cateva sedinte, deci cateva zile. De retinut este ca fiecare pacient reprezinta un caz unic si de aceea este dificil de mentionat un timp anume.

Deci medicul implantolog se va ocupa de etapa chirurgicală, urmând ca apoi, peste 3-6 luni (timp în care va avea loc integrarea implantului) proteticianul să se ocupe de etapa protetică a tratamentului, respectiv de realizarea coroanei dentare. Astfel se pot raliza coroane, punti, sau proteze de diferite tipuri. Aceste lucrari trebuie sa fie realizate impecabil, altfel pot sa intervina complicatii, iar pacientilor pot sa le apara infectii, inflamatii, retractii osoase si gingivale. Chiar dacă totul a decurs bine până aici, iar echipa de medici a intervenit sigur si eficient in tratamentul aplicat, pacientului îi revine o mare responsabilitate: menținerea unei igiene bucale desăvârșite! Aceasta este esențială pentru un implant de durată.

Etapele inserării unui implant dentar sunt:
• consultatia;
• interpretarea rezultatelor;
• anestezierea pentru ca pacientul sa nu simta durere;
• pregatirea gingiei si grefa de os;
• introducerea implantului in tesutul osos;
• la 10-14 zile de la interventia chirurgicala, indepartarea firelor de sutura;
• perioada de 3-6 luni in care celulele osoase se ataseaza pe suprafata implantului;
• atasarea bontului de vindecare dupa 6 luni;
• ingrijirea post-operatorie (periaj profesional si detartraj);
• etapa de protetica post-implant (realizarea coroanei dentare).
 

Tipuri de implant

Fiecare persoana este o entitate unica si de aceea si caracteristicile anatomice ale maxilarului sau mandibulei sunt unicate. Unii avem oasele maxilarului mai lungi sau mai scurte, altii mai inalte sau mai joase. Unii dintre noi sunt mai in varsta, iar oasele nu mai sunt atat de puternice, altii dimpotriva, sunt tineri si au o structura osoasa sanatoasa si puternica.
Pentru oricare dintre noi exista un tip de implant potrivit, fie ca inlocuim un dinte, fie ca inlocuim mai multi dinti sau chiar pe toti. In oricare situatie s-ar afla dantura ta, este esential ca, dintre atatea tipuri de implant dentar, sa gasesti exact implantul potrivit individualitatii tale.
Implanturile dentare se diferentiaza in functie de modalitatea de implantare, forma, suprafata, dimensiune si felul lucrarii protetice pe care o sustin, dar si de marca si costuri, respectiv de tehnologia folosita si de materialele utilizate.

Un implant dentar de calitate costa intre 450 Euro si 1500 Euro in functie de brandul implantului dentar si de experienta medicului implantolog. Pe piata stomatologica se intalnesc implanturi dentare de la cca. 200 euro la cca. 1500 euro, existand 4 categorii. Nu toate sunt la fel, indiferent de ce spun producatorii sau unii medici stomatologi. Mai jos, am impartit aceste implanturi in 3 categorii, pentru ca cea de a patra categorie este formata din implanturi cu origine NECUNOSCUTA care nu se incadreaza in standardele noastre de calitate. Totodata, la costul mentionat anterior se adauga pretul unei coroane dentare. Acest pret variaza in functie de calitatea si tipul de coroana dentara aleasa.

Implant Standard - reprezinta varianta de referinta atunci cand vorbim de un implant economic la un pret redus, cu standardele indeplinite.Producatori precum Dentium sau BioTec au intrat pe piata din Romania relativ de curand si ofera aceste tipuri de implanturi la un pret mai accesibil decat restul implanturilor dentare.

Implant Premium - sunt implanturi dentare de o calitate mai buna si cu o istorie mult mai indelungata fata de implanturile standard. Vorbim de o istorie indelungata pentru ca acest criteriu ofera o perspectiva mai simplista, dar corecta, referitor la cat de bun este acel implant dentar. Enumeram aici producatori precum Megagen, Alpha Bio. Aceste implanturi dentare au un pret asemanator implanturilor premium plus, insa calitatea nu este similara.

Implant Premium Plus - In aceasta categorie includem cu usurinta produsele oferite de cei de la Zimmer Dental, Straumann, Nobel Biocare si IML SWISS Dental. Aceste implanturi dentare reprezinta varful de lance al implantologiei mondiale moderne. Acestia sunt lideri mondiali in realizarea de implanturi dentare.

Implant cu origine Necunoscuta - care nu are o origine bine definita sau care nu are un istoric decent. Aceste tipuri de implanturi cu standarde scazute, pot pune in pericol atat protocolul terapeutic cat si sanatatea pacientului ( cca. 200 euro).

Exista factorii cheie care influenteaza costul unui implant dentar in orice cabinet sau clinica dentara:

1. Experienta medicului

2. Producatorul implantului dentar

3. Locatia clinicii stomatologice si infrastructura logistica

4. Investigatiile suplimentare efectuate

5. Materiale si consumabile suplimentare

6. Echipamentele auxiliare cu care este dotata clinica

Primesc certificat de garantie pentru implantul dentar? Ce este pasaportul implanturilor dentare si cum functioneaza?

Putini stiu ca fiecare implant dentar vine insotit de un document numit generic “pasaport”. Acesta este o carticica ce trebuie sa contina informatii despre implant, despre firma producatoare si dimensiunea implantului. Implanturile difera de la o firma producatoare la alta si au si dimensiuni diferite, in functie de nevoile pacientului. Tocmai de aceea, dupa ce i se insereaza un implant, pacientul va primi de la clinica noatra pasaportul de implanturi.

Pasaportul contine toate informatiile despre implant, astfel incat dacă pacientul schimba medicul stomatolog, noul medic dentist să fie la curent cu lucrarile si cu implanturile pe care le are pacientul. Pasapoartele le primim de la firmele producatoare de implanturi cu care lucram. Alegand un implant produs de o firma cu experienta pe piata, avem garantia că cu ajutorul pasaportului, pacientul poate gasi si peste ani oricare componenta necesara unei eventuale reabilitari”.

AVANTAJELE, BENEFICIILE IMPLANTULUI DENTAR

Implantul dentar este util, dureaza multi ani si nu se cariaza. Cu o ingrijire corespunzatoare, un implant dentar poate dura zeci de ani, chiar toata viata. De asemenea, te ajuta sa mentii o igiena sporita, insa trebuie sa faci din cand in cand vizite profilactice.Cu ajutorul implantului dentar se stopeaza migrarea si inclinarea dintilor adiacenti celor lipsa. In acelasi timp, protejeaza de la distrugere dintii invecinati si pe cei opusi.

Implantul te ajuta sa ai o masticatie confortabila, la un nivel aproape similar cu cea a dintilor naturali. Astfel, poti sa mananci orice poftesti fara sa simti durere sau disconfort. In acelasi timp, dintii fixati pe implanturi ofera mai multa siguranta si claritate dictiei.Un alt avantaj care merita amintit este acela ca implantul protejeaza osul in care este integrat, iar acesta se comporta ca si cum ar fi solicitat in mod natural.

Dintii fixati pe implanturi arata similar sau aproape similar cu dintii naturali. Acest avantaj aduce dupa sine si alte beneficii, de ordin estetic si psihologic (creste stima de sine). De exemplu, cand unei persoane ii lipsesc mai multi dinti, obrazul ii “cade”, iar fata pare mai imbatranita.Materialele din care sunt realizate implanturile au o mare biocompatibilitate cu tesuturile vecine, prin urmare scade riscul de respingere si alergie.

Implantul dentar elimina durerea si disconfortul scoaterii protezelor dentare. O persoana care poarta proteza dentara suporta disconfortul dat de modificarile osului. Apoi, dintii stalpi se deterioreaza din cauza efortului la care sunt supusi. Protezele dentare trebuie scoase si refacute periodic, fapt care nu este valabil si in cazul implantului. Nu in ultimul rand, implantul dentar nu necesita sacrificarea dintilor alaturati, asa cum se intampla cu puntile dentare.

BINE DE STIUT IN LEGATURA CU IMPLANTUL DENTAR

In cazul implantului dentar, timpul de realizare este destul de lung (de la prima zi de tratament si pana la in momentul in care se aplica coroana dentara). Uneori, poate dura chiar si jumatate de an.
Pentru multe persoane, implantul dentar este dezavantajos din punct de vedere financiar deoarece nu isi permit sa suporte costurile ridicate. Privita insa pe termen lung si calculata pe folosirea anuala, investitia nu este foarte mare, desi asa pare la prima vedere.

Gradul de reusita si durata de viata a unui implant dentar sunt influentate de unele obiceiuri, cum ar fi bruxismul si fumatul.
Efectele secundare in urma unei operatii de implant dentar sunt in general usoare, si se rezolva de obicei in decurs de cateva zile, pana la cateva saptamani. Unele reactii adverse posibile includ:

Durere: Imediat dupa procedura de implant dentar, multi pacienti vor experimenta un anumit nivel de durere. Durerea ar trebui sa se reduca in cateva zile de la interventia chirurgicala si multi stomatologi vor prescrie medicamente impotriva durerii, care ajuta la atenuarea disconfortului.
Umflare: Gingiile si obrajii pot fi umflate dupa operatia de implant dentar. Umflarea ar trebui sa se diminueze in termen de doua-trei zile dupa interventia chirurgicala.
Vanatai: Pentru ca operatia de implant dentar este o procedura invaziva, pot aparea vanatai usoare. Vanataile ar trebui sa dispara dupa o saptamana de tratament.In unele situatii, la anumiti pacientii sunt necesare operatii preliminare precum Sinus Lift ca prim pas pentru a pune un implant sau aditia de os, iar uneori chiar o remodelare gingivala.

SINUS LIFT este o interventie chirurgicala care are ca scop cresterea cantitatii de os in zona posterioara a maxilarului superior (zona molarilor si premolarilor) prin sacrificarea unei portiuni din sinusul maxilar.Sinusurile maxilare sunt doua cavitati pline cu aer situate in interiorul maxilarului superior, de o parte si de alta a nasului, la nivelul obrajilor, imediat deasupra molarilor si premolarilor.Cea mai importanta indicatie a operatiei de sinus lift este pregatirea suportului osos in vederea pozitionarii de implanturi dentare. De obicei, se apeleaza la aceasta operatie cand sinusul maxilar este coborat sau marit, iar osul alveolar ramas nu are dimensiunea suficienta pentru a sustine implanturi dentare.

ADITIA DE OS este reprezentata de un set de tehnici chirurgicale care au ca scop inlocuirea tesutului osos pierdut din diverse zone ale organismului cu materiale de aditie specifice.Aditia de os se poate folosi in tratamentul fracturilor complexe sau pentru a creste cantitatea de tesut osos intr-o anumita zona din diverse motive. In implantologie, aditia de os este indicata in cazul in care osul alveolar in care urmeaza sa se plaseze implanturile nu are dimensiuni adecvate (inaltime sau latime). Pentru a se putea osteointegra, un implant dentar trebuie sa fie inconjurat de tesut osos sanatos.

REMODELARE GINGIVALA (sau grefa gingivala) este o interventie chirurgicala care are ca scop acoperirea zonelor expuse de la baza unui dinte sau implant dentar cu o grefa gingivala. Pentru a avea un prognostic bun, un implant dentar trebuie sa fie inconjurat de o banda de gingie sanatoasa, puternic atasata. Acest aspect este important si deoarece aportul de sange in tesuturile care inconjura un implant este mai slab.

Totodata, atunci cand urmeaza sa se efectueze o procedura de implant dentar, este important sa se ia toate masurile necesare pentru a ajuta la reducerea complicatiilor.
Sfaturi pentru a ajuta pacientii sa reduca potentialele riscuri:

Renuntati la fumat: Fumatul poate provoca complicatii dupa operatie si inhiba capacitatea organismului de a se vindeca. Desi este de preferat sa renuntati complet la fumat, este adesea recomandat sa faceti o pauza cel putin patru saptamani inainte si dupa interventia chirurgicala.
Renuntati la alcool: la fel ca fumatul, consumul de alcool poate afecta vindecarea. Evitati consumul de alcool in timpul procesului de recuperare.
Practicati o buna igiena orala: Infectia este unul dintre riscurile majore in operatia de implant dentar. Practicand o igiena orala adecvata poate ajuta la mentinerea unui risc scazut de infectie.
Urmati toate instructiunile post-operatorii: Un alt mod care ajuta la reducerea numarului de complicatii dupa operatia de implant dentar, este ca pacientul sa urmeze toate instructiunile post-operatorii.

Rata de succes a implanturilor dentare

Datorita evolutiei constante a implantologiei, rata de succes a unui implant dentar a crescut mult in ultimul timp. Implanturile dentare pozitionate in tesut osos sanatos au o rata de succes de 95 – 99,9% daca si lucrarea protetica este corect executata. Lucrarea protetica pe implanturi poate avea o durata de viata de 15 - 20 ani. Exista mai multi factori de care depinde rata de succes a implanturilor. Unii dintre ei pot fi influentati mai usor, altii mai greu:

Calitatea si cantitatea osului alveolar in care se face implantarea. Cu cat osul este mai bine reprezentat cu atat rata de succes este mai mare. Uneori, sunt necesare interventii chirurgicale pentru cresterea grosimii sau latimii osului alveolar.
Complexitatea cazului protetic. Pacientii tineri si sanatosi cu cazuri relativ simple (implant unidentar de exemplu) prezinta o rata de succes mai mare.
• Igiena bucala si respectarea indicatiilor postoperatorii si de intretinere. Sunt factori extrem de importanti in lipsa lor, rata de succes scade enorm.
Calitatea echipei medicale. Este de la sine inteles ca, in cazul medicilor implantologi experimentati, rata de succes este mai mare, depinzand evident si de profesionalismul medicului protetician, care trebuie sa finalizeaza lucrarea cu succes.

IMPORTANT DE STIUT DESPRE IMPLANTUL DENTAR!

Exista diferente intre 2 sintagme folosite:

  • Cat costa un implant dentar ?- adica cat costa operatia de inserare a implantului dentar impreuna cu implantul dentar, deci doar etapa chirurgicala (fara sa se ia in calcul bontul protetic si coroana dentara de la final + alte posibile cheltuieli suplimentare).
  • Cat costa tratamentul cu implant dentar? - inseamna cat costa de la un capat la altul sa ai un dinte sau o masea in gura, deci include atat etapa chirurgicala, cat si cea protetica (se ia in calcul implantul dentar, bontul protetic, coroana dentara de la final si uneori daca este cazul, se suplimenteaza costurile pentru alte manopere si/sau materiale precum: sinus lift, aditie os , prelevare PRF, bont de vindecare, bont de transfer, lucrare provizorie, investigatii de control si verificare, etc.

In toate listele de preturi veti gasi pretul pentru un implant dentar si nu pretul pentru tratamentul cu implant dentar. Si este corect sa fie asa. Tratamentul cu implant dentar inseamna mult mai mult.

Exista numeroase tipuri de implant dentar, fiecare dintre ele fiind proiectat in functie de nevoile pacientilor. Dupa o evaluare completa, medicul va recomanda tipul de implant dentar potrivit pentru fiecare caz in parte, tinand cont de scopul procedurii si de starea tesuturilor parondontale ale fiecarui pacient, dar si de buget, fara sa se faca rabat de la standarde.

phone
whatsapp