Passion for details

"Zâmbetul este o urare de bun venit universala"

- Max Eastman –

Medicii stomatologi se confrunta acum cu o provocare pentru care nu au fost pregatiti. Nicio scoala stomatologica si niciun program de pregatire in management nu ar fi putut avea in vedere o situatie ca aceasta, in care poate exista o perioada prelungita de intrerupere a activitatii sau o perioada in care sunt tratati doar pacientii cu afectiuni care nu suporta amanare, in cabinete care trebuia sa fi obtinut avize speciale. Situatia cu privire la COVID-19 (Coronavirus) se schimba zilnic. Pe baza restrictiilor actuale, s-ar putea sa va intrebati daca este inca in siguranta sa vizitati medicul stomatolog in timp ce Coronavirus este activ in comunitate. Puteti considera ca, toate sau marea majoritate a clinicilor stomatologice sunt, in general, curate si igienice, dar implica, de asemenea, un contact strans fata in fata, ceea ce inseamna ca medicii stomatologi au unele dintre cele mai riscante locuri de munca in acest moment.

Pacientii si profesionistii din domeniul stomatologic pot fi expusi la virusuri si bacterii care infecteaza cavitatea bucala si tractul respirator. Serviciile de ingrijire dentara poarta intotdeauna riscul de infectie, inclusiv cu COVID-19, din cauza procedurilor care implica comunicarea fata in fata cu pacientii si expunerea frecventa la saliva, sange si manipularea instrumentelor ascutite.

Aceasta inseamna ca, in unele cazuri, oamenii pot vizita stomatologul, insa medicii stomatologi vor analiza cu atentie pacientii pentru a evalua cat de urgent este tratamentul lor si daca exista riscul ca acesta sa poarte virusul, dar si daca pot sa-si continue tratamentele in deplina siguranta, chiar daca nu impun urgenta in abordare.

Indiferent daca este lumina zilei de recuperare sau farul trenului de recesiune care urmeaza, pentru ca un cabinet stomatologic sa se recupereze cu succes dupa inchidere sau sa revina la un program normal dupa ce a functionat cu diminuarea programului, cand s-a rezumat doar la urgente, pe langa expertiza profesionala a personalului pe care o clinica o detine, va trebui sa se asigure ca face totul „bine”, in actualul context, pentru prevenirea infectarii cu SARS-CoV-2 (COVID-19).

In primul rand, medicii stomatologi ar trebui sa poata recunoaste un caz suspect de COVID-19. Profesionistii din domeniul stomatologic ar trebui sa fie familiarizati cu:

  1. Cum se raspandeste COVID-19;
  2. Cum se pot identifica pacientii cu infectie COVID-19;
  3. Ce masuri suplimentare de protectie ar trebui adoptate in timpul practicii zilnice pentru a preveni transmiterea COVID-19.

Triajul epidemiologic si programarile sa fie exclusiv la telefon sau online, iar intervalul va fi stabilit in asa fel incat pacientii sa nu se intalneasca in sala de asteptare.

Stomatologul ar trebui sa poata identifica pacientul infectat cu COVID-19 si nu trebuie sa-l trateze in clinica. Medicul stomatologul va raporta imediat pacientul infectat cu COVID-19 conform normelor legale in materie. De asemenea, medicul stomatolog trebuie sa-si procure pentru cabinet un termometru non-contact, sa masoare temperatura corpului pacientului si sa includa pe langa Chestionarul Standard de evaluare a starii generale a pacientului si un nou chestionar - Chestionar Covid 19. Acesta ar trebui utilizat pentru a detecta pacientii cu potentiala infectie inainte de a putea fi condusi pe scaunul clinicii stomatologice. Acest chestionar ar trebui sa apartina inregistrarii regulate a pacientului si sa fie salvat.

Avand in vedere ca transmiterea infectiilor prin picaturi este principala cale de raspandire, in special in clinicile stomatologice, echipamentele de protectie, inclusiv ochelarii de protectie, masti, manusi, sepci, scuturi pentru fata si imbracaminte de protectie, sunt recomandate tuturor medicilor care ofera asistenta medicala in cadrul clinicii. Vizitele vor fi diferite, pe medici cu greu o sa-i mai recunoastem.

Institutiile medicale ar trebui sa ia masuri eficiente si stricte de dezinfectare atat in mediul clinic, cat si in zonele publice. Clinica trebuie curatata si dezinfectata in urma protocolului, iar intre pacienti trebuie sa existe o distanta de timp de 20 de minute, ei trebuie sa vina in cabinet cu masca de protectie, sa-si acopere incaltamintea exterioara cu folie sau botosi de protectie, sa foloseasca geluri dezinfectante si sa se spele pe maini corect cu apa si sapun. In sala de tratament se pot lua, dupa caz, masuri suplimentare: boneta si halat de protectie de unica folosinta, dar obligatoriu primul pas este sa spele cavitatea bucala cu apa oxigenata.

Este esential sa pastrati toate suprafetele curate si igienizate. Toate substantele de curatare obisnuite, cum ar fi hipoclorit de sodiu 0,1%, peroxid de hidrogen 0,5% sau etanol 62-71%, s-au dovedit a fi eficiente.
Zonele publice si aparatura medicala ar trebui, de asemenea, sa fie curatate si dezinfectate frecvent, inclusiv manerele usilor, scaune si birouri. Deseurile medicale (inclusiv echipamentele de protectie de unica folosinta) dupa utilizare trebuie transportate in timp util in zona de depozitare temporara a clinicii dentare. Instrumentele si elementele reutilizabile trebuie tratate, curatate, sterilizate si depozitate in mod corespunzator in urma protocolului. Toate uneltele reutilizabile sa fie bine sterilizate folosind presiune si abur.

Totodata s-au dovedit metode eficiente de sterilizare lampile cu ultraviolete (UV), purificatoarele si sterilizatoare de aer cu tehnologia patentata VirusKiller, care pot neutraliza virusii si bacteriile. Microorganismele care plutesc liber in aerul din camera sunt iradiate cu radiatia UV si astfel se obtine o reducere considerabila, ba chiar eliminarea in totalitate a numarului microorganismelor dintr-o incapere. Aerul este, practic, fortat sa treaca prin regiunea iradiata datorita circulatiei naturale a lui, fiind redus pericolul infectiilor in cazul microorganismelor periculoase care se transmit aerian, prevenindu-se numeroasele imbolnaviri de la om la om. Lampile UV sunt utile a fi aplicate in Industria medicala: Spitale, Cabinete medicale, Cabinete stomatologice; Industria farmaceutica: Laboratoare, Fabrici de medicamente; Industria alimentara: Fabrici de prelucrare si ambalare a produselor alimentare; Cosmetica si Spa.

Purificatorul de aer este un aparat modern, ce are ca scop principal filtrarea aerului dintr-o incapere. Astfel, se suplimenteaza cantitatea de oxigen si se elimina particulele nocive din aer. Procedeeul este simplu: aerul este absorbit de aparat, trecut prin mai multe filtre, fiind apoi eliminat, dar de aceasta data in forma purificata. Purificatorul si sterilizatorul de aer Radic8 VirusKiller este recomandat pentru spatii precum spitale, clinici, cabinete medicale, farmacii, maternitati, coridoare, sali de mese, cantine, crese, gradinite, licee, etc.

In concluzie, profesia de medic stomatolog prezinta numeroase provocari si riscuri profesionale. Trebuie sa fim prudenti, concentrati si sa respectam recomandarile emise de autoritati pana cand vom avea o mai buna cunoastere si stapanire a acestei boli.

phone
whatsapp