Passion for details

"Zâmbetul este o urare de bun venit universala"

- Max Eastman –

La o prima vedere, dintii de lapte pot parea lipsiti de importanta, avand in vedere ca oricum vor cadea si vor face loc dentitiei permanente. Insa tocmai din acest motiv trebuie sa fie sanatosi: integritatea si sanatatea unui dinte de lapte asigura sanatatea dintelui permanent care ii va lua locul. In plus, doar o dentitie corect aliniata va permite copilului sa mestece normal, sa beneficieze de o alimentatie sanatoasa si o buna functionalitate a aparatului dento-maxilar.

Managementul terapeutic al afectiunilor dintilor temporari:

Premise:

1.Conserva dintele afectat si-i restaureaza functiile pana la aparitia succesorului;

2.Tratamnetul dintelui temporar aduce beneficii copilului prin evitarea traumei extractionale;

3.Molarii temporari au rol de mentinere a spatiului pentruu viitorii molari definitivi;

4.Tratamentul dintilor temporari se realizeaza prin metode simple atat timp cat copilul coopereaza;

5.Instrumetarul si terapia medicamentoasa este specifica copiilor;

6.Succesul tratamentului reduce numarul de extractii neplanificate si consecintele acestora pe termen scurt si mediu;

SIGILAREA este o procedura stomatologica simpla si nedureroasa, prin care se izoleaza suprafata dentara de mediul cavitatii bucale, cu scopul de a preveni formarea cariilor. Practic, se acopera santurile foarte adancite de pe suprafata ocluzala a molarilor si premolarilor, acestea avand potential de retinere a resturilor alimentare ce nu pot fi indepartate prin periaj simplu. In mai putin de o ora copilul tau va fi complet protejat de efectele negative ale cariei. Este o procedura simpla ce se realizeaza intr-o singura vizita la medicul dentist si presupune parcurgerea a 3 etape: periajul profesional si dezinfectarea suprafetei, aplicarea unui gel cu consistenta fluida si sigilarea propriu-zisa.

ETAPA 1 : Igienizarea si periajul profesional

Prima etapa este una pregatitoare si se refera la igienizarea suprafetei dentare pe care se aplica solutia de sigilat. Medicul stomatolog va peria suprafata dintelui cu o pasta speciala pentru a indeparta resturile depuse in santuri si fosete. Aceasta etapa se face fara durere iar copilul simte doar un gust mentolat.

ETAPA 2 : Aplicarea solutiei care sporeste aderenta

Aceasta solutie este un demineralizant ce permite o mai buna aderenta a materialului de sigilat. Solutia este complet infoensiva. Aceasta se aplica prin pensulare si se mentine pe suprafata dintelui pentru aproximativ 10 secunde. Dupa cele 10 secunde aceasta este aspirata iar suprafata dintelui este spalata abundent cu apa.

ETAPA 3 : Aplicarea sigiliului dentar

Abia acum vorbim concret de aplicarea sigiliului dentar. Aceasta solutie are o consistenta lichida pentru a putea patrunde bine in toate spatiile si cavitatile fixandu-se cu ajutorul unei lampi fotopolimerizabile. Sigiliul dentar se aplica cu preponderenta in santurile si fosetele suprafetei de ocluzie a dintelui dar poate sa depaseasca aceasta suprafata si sa se continuie pe suprafetele laterale daca este necesar. Daca este realizata corect, procedura poate rezista o perioada indelungata de timp. Este adevarat ca factori precum igiena dentara, tipul de alimentatie, frecventa controalelor stomatologice influenteaza persistenta sigilarii. Insa controlul periodic ii poate oferi copilului siguranta ca dintisorii sunt protejati de afectiunea cea mai frecventa la copii: caria dentara.

Exista dezavantaje in sigilarea dintilor?

Daca pentru alte servicii stomatologice putem vorbi onest despre avantaje si dezavantaje, in cazul sigilarilor dentare, dezavantajele nu exista. Asa cum s-a mentionam si anterior, acest proces este unul prin care se protejaza dintele de carie dentara. Modul in care se aplica este complet lipsit de disconfort iar pe termen lung aduce numai beneficii. Daca vrem sa vorbim musai de un dezavantaj, acesta este acela ca noi, medicii dentisti, nu reusim sa educam suficient de bine parintii. Aceasta componenta preventiva nu este bine promovata asa cum se intampla si cu detartrajul dentar.

Avantaje concrete:

• Previne apariatia cariei dentare • Procesul este lipsit de durere • Previne aparitia dureri provocate de caria dentara • Dintele devine mai rezistent • Imbunatateste periajul dentar • Ajuta la eliminarea mai usoara a bacteriilor • Sigilarile dentare sunt rezistente in timp • Sigilarile dentare costa putin Prin sigilarea dentara atat pe dintii temporari dar mai ales pe dintii definitivi, asiguram sanatatea dintilor la maturitate. Exista un motiv destul de clar pentru care dintii din copilarie sunt foarte importanti si nu este niciodata prea devreme sa ii invatam pe copii despre importanta igienei orale.

In aceasta perioada se stabileste pozitia pe arcada a viitorilor dinti definitivi. Mai exact, daca dintii temporari se cariaza si trebuie scosi prematur atunci dintii definitivi vor iesi pe arcada mai repede decat este normal si vor determina pozitionarea atat a lor cat si a dintilor vecini intr-o maniera incorecta. Sanatatea dintilor de lapte, indirect, va determina sanatatea dintilor definitivi.

Sanatatea si ingrijirea copilului reprezinta, pentru multi parinti, o teama permanenta. Parintii care vor sa nu fie niciodata luati pe nepregatite au sansa de a se informa direct de la medic despre cum pot sa aiba grija de sanatatea copiilor lor,iar apoi, parintii trebuie sa inteleaga ca un copil invata cel mai bine prin puterea exemplului.

Parinti informati, copii sanatosi si fericiti!

phone
whatsapp