1.Experienta medicului [40% din pret]
Pretul unui implant dentar este dat, in primul rand, de experienta medicului care pune implantul dentar. Un medic bun este un medic care practica aceasta ramura a stomatologiei de ceva timp si invata permanent din lucrurile bune si mai putin bune.Un medic experimentat poate sa fie un medic tanar care a putut practica aceasta specialitate sub supravegherea unui specialist si care si-a insusit foarte bine aceste informatii.
Un alt aspect important, cand vorbim de experienta, este si numarul implanturilor inserate si gradul de reusita. O rata medie de succes este de peste 95%, iar o rata foarte buna de succes este situata peste valoarea de 97%. Iar la acest capitol – Implantologie, ne mandrim cu medicul nostru si cu numarul insemnat de pacienti multumiti de tratamentele medicale de inserare a implanturilor.
Medicul stomatolog, in esenta, nu vinde un implant dentar. Acesta vinde un serviciu medical, motiv pentru care intrebarea Cat costa un implant dentar? nu este tocmai corect intocmita. Mai corecta este abordarea Cat costa sa-mi pun un dinte? sau daca vrem sa fim mai pomposi Care este pretul tratamentului cu implant dentar?
Un medic implantolog, cu experienta si dedicat meseriei sale, poate sa ofere un rezultat constant si predictibil. Din acest motiv, veti gasi implanturi dentare de la acelasi producator, oferite la preturi care variaza mult.
2. Producatorul implantului dentar [35% din pret]
Pretul unui implant dentar in functie de marca acestuia. Asa cum autoturismele au 4 roti, dar sunt diferite, asa este si la implantul dentar. Toate implanturile dentare, ca si tratament, sunt compuse dintr-o componenta intraososasa (implantul dentar), o componenta de legatura (bontul protetic) si o componenta orala, cea vizibila in gura (coroana dentara).
Avand variatii, in functie de tehnologia folosita si de materialele utilizate, implantul dentar reprezinta aproximativ 35% din costurile totale. Putem incadra implanturile dentare in 3 grupe de pret. Exista implanturile Premium Plus, Premium si Standard. Lesne de inteles ca nu vom vorbi de implanturile care nu au o origine bine definita sau care nu au un istoric decent. Aceste tipuri de implanturi cu standarde scazute, pot pune in pericol atat protocolul terapeutic cat si sanatatea pacientului.
3. Locatia, dotarea si infrastructura clinicii stomatologice [< + 5% din pret]
La intrebarea Cat costa un implant dentar adresata intr-un cabinet dentar sau clinica gigant din centrul Bucurestiului sau intr-un alt oras mare, si aceeasi intrebare adresata intr-o alta zona sau alt oras, vei primi 2 raspunsuri diferite chiar de la acelasi medic.Desi reprezinta si ea o pondere relativ importanta in pretul tratamentului cu implant dentar, locatia nu ar trebui sa fie asa importanta atat timp cat se obtin protocoale de sterilizare la cel mai inalt nivel, iar medicii sunt foarte competenti, fiind aceeasi ca si la clinicile gigant centrale, insa tot se fac diferente pentru ca se tine foarte mult cont si de nivelul de educatie al populatiei din zona de referinta, cat si de puterea lor financiara.
Aceleasi argumente pot fi invocate si sunt temeinic sustinute de fenomenul turismului dentar, cand cetateni straini sau compatrioti care muncesc si traiesc in afara Romaniei, din considerente financiare opteaza sa vina in Romania pentru rezolvarea problemelor dentare. Costurile finale ale unor tratamente dentare la clinicile din Romania sunt cu mult mai reduse, chiar si daca apar alte cheltuieli ocazionate de transport si cazare.
4. Investigatiile suplimentare [10% din pret]
Atunci cand pierzi un dinte sau mai multi si ai nevoie de un implant sau mai multe implanturi dentare, osul care ramane in urma, atat la mandibula cat si la maxilar, are de suferit.Acest lucru se vede cel mai bine pe o radiografie 3D, unde putem evalua corect osul pacientului din toate punctele de vedere.
Astfel CBCT sau tomografia dentara de care avem nevoie vine sa elimine inexactitatile unei interventii in „orb”. Cu ajutorul acestor investigatii radiologice, reusim sa stabilim ce tip de os este disponibil, care este volumul acestuia si unde sunt formatiunile anatomice pe care trebuie sa le ocolim.Vom alege tipul de implant ca si geometrie, cat si ca lungime si latime, bazat pe aceste informatii obiective.
5. Materiale si consumabile suplimentare [5% din pret]
Aici discutia poate sa fie atat de ampla, incat ii putem dedica un intreg articol. Aceste materiale si consumabile suplimentare se refera in special in acele cazuri in care suportul osos este deficitar si avem nevoie de aditie osoasa pentru a corecta sau a imbunatati osul care primeste implantul.
Pentru aceste manopere suplimentare costurile variaza destul de mult in functie de cantitatea de material folosit.Din acest motiv uneori pretul unui implant dentar ca si tratament variaza substantial.E bine de stiut faptul ca exista si situatii cand nu este nevoie de aditie de os si anume: atunci cand este suficient os disponibil sau atunci cand se folosesc tehnici speciale sau sisteme speciale.
6. Echipamentele auxiliare – tehnologii avansate, ultramoderne, inovative, performante [<5% din pret]
De ce vorbim de echipamente auxiliare atunci cand vorbim de pret implant dentar? Vorbim de ele pentru ca sunt o componenta importanta in realizarea unui implant dentar de calitate, indiferent de marca pe care o alegem.
Excluzand scaunul dentar care mai mult sau mai putin are un impact favorabil in acest proces, toate celelalte echipamente medicale implicate sunt exclusiv destinate acestor manopere. Desi poate parea un aspect superficial, insa imaginea cabinetului este cea care confera incredere si confort, iar piesa centrala, de impact este tot scaunul dentar, fara sa neglijam conditia primordiala si absolut necesara, si anume profesionalismul medicului.Si totusi „ultima generatie” ar trebui sa fie expresia de ordine cand iti propui sa executi un tratament de implant dentar de calitate.
Este obligatoriu ca in prezent un implant dentar sa fie inserat intr-un cabinet ultra moder si bine utilat, cu un fiziodispenser care are racire si care poate sa functioneze in niste parametrii excelenti. De asemenea este ideal sa se utilizeze tehnologii avansate si inovative, precum cele de care dispunem, pentru ca frumusetea evolutiei tehnologice este simplificarea si imbunatatirea procedurilor medicale:
1. Amprentarea dentara digitala – SCANARE 3D, fidela 100% - restaurari perfecte, precizie maxima, fara erori, lipsa unui material care sa provace reflux, solutie ecologica, rezultate rapide si eficiente_vezi secțiunea din site cu Noutati;
2. Recoltare sange venos pentru obtinere PRF - BIOMATERIALUL VIU DERIVAT DIN SANGELE PACIENTULUI (sangele este centrifugat si procesat - metoda avansata de realizare a a membranelor de vindecare, accelereaza vindecarea, fara durere postoperatorie, fara reactii alergice, metoda 100% naturala, stimuleaza formarea de vase de sange noi si implicit aportul de factori nutritionali) _vezi secțiunea din site cu Noutati;
3.Utilizarea curenta a lupelor dentare de magnificatie - imagine stereoscopica ajuta la optimizarea manoperelor (imaginea stereoscopica minunata care deschide o noua viziune: claritate, precizie, camp vizual larg si profund) _vezi secțiunea din site cu Noutati.